Undervisningsbeskrivelse
Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
|
Termin(er)
|
2025/26
|
|
Institution
|
X - Gammel Hellerup Gymnasium
|
|
Fag og niveau
|
Nat. grundf. -
|
|
Lærer(e)
|
Julia Madelung, Sofie Hertz
|
|
Hold
|
2025 nv/gf5 (gf5 nv)
|
Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
|
Titel
1
|
Stråling og menensket
I får et kursus i naturvidenskabelig metode. Formålet er at I tilegner jer færdigheder i at udføre forsøg og er i stand til at vurderer om et forsøg er korrekt udført og om dets resultater (data) er pålidelige. I arbejdet med forsøg skal I trænes i at anvende et fælles naturvidenskabeligt sprog. Det er en række fagtermer som eksempelvis hypotese, variabel, datatyper m.m. Dertil skal i også trænes i og tilegne jer teorier og metoder der knytter sig til hvert af de fire naturvidenskabelige fag vi udbyder på skolen.
I forløbet 'Stråling og mennesket' arbejder I med teorier og metoder fra to af fagene, nemlig fysik og naturgeografi.
med udgangspunkt i kompendium "Stråling..." introduceres I til bølger og bølgeparametre. Til elektromagnetiske bølger med fokus på Infrarød stråling (IR), synligt lys samt ultravioletstråling (UV). I berører ozonlag og ozonhuller og laver forsøg med UVI og dosis. I arbejder med atmosfærens opbygning, skyer og atmosfærisk tryk. I arbejder med strålingsbalancen med fokus på albedo og kortbølget ind og udstråling samt langbølget (IR) udstråling.
Der er fire forsøg i fy og ng:
Forsøg med flasker og albedo
Feltarbejde med albedo
UV-dosis og perler.
Atmosfærisk tryk og højde.
|
|
Indhold
|
Kernestof:
Skriftligt arbejde:
| Titel |
Afleveringsdato |
|
Smagsløg og smagssanser
|
21-08-2025
|
|
PTC
|
29-08-2025
|
|
Albedo I og II
|
10-09-2025
|
|
Albedo med flasker
|
10-09-2025
|
|
Højde og tryk
|
11-09-2025
|
|
Uv-stråling
|
19-09-2025
|
|
|
Omfang
|
Estimeret:
Ikke angivet
Dækker over:
29 moduler
|
|
Særlige fokuspunkter
|
|
|
Væsentligste arbejdsformer
|
|
|
Titel
2
|
Tema om smag
Et forløb i fagene kemi, biologi og bioteknologi, som tager udgangspunkt i hvad "Smag" er. Her lærer eleverne om hvilke faktorer som påvirker smagen (Vores 5 sanser, vores gener, varme/kulde, opløselighed) og kort om hvordan vores tunge er opbygget med fokus på smagsløgene. Derudover får eleverne en kort gennemgang af hvordan en dyrecelle er opbygget samt opbygning og funktion af DNA. Eleverne får også en kort introduktion til opløselighed/polaritet samt det periodiske system.
Følgende begreber er blevet anvendt på det faglige pensum:
- Modeller
- Kvalitative og kvantitative data
- Stikprøve
- Laboratorie og felt forsøg
- Variabel og variabelkontrol
Portfolio-forsøg:
- Smagsløg og smagssanser (Antal smagsløg og smagsløgenes placering)
- PTC
- Chili og menthol
- Vands egenskaber (Test hårdheden og de fem sanser)
|
|
Indhold
|
Kernestof:
Skriftligt arbejde:
| Titel |
Afleveringsdato |
|
Smagsløg og smagssanser
|
21-08-2025
|
|
PTC
|
29-08-2025
|
|
Albedo I og II
|
10-09-2025
|
|
Albedo med flasker
|
10-09-2025
|
|
Højde og tryk
|
11-09-2025
|
|
Uv-stråling
|
19-09-2025
|
|
Chili og menthol
|
30-09-2025
|
|
Vands egenskaber
|
02-10-2025
|
|
|
Omfang
|
Estimeret:
Ikke angivet
Dækker over:
29 moduler
|
|
Særlige fokuspunkter
|
|
|
Væsentligste arbejdsformer
|
-
Eksperimentelt arbejde
-
Gruppearbejde
-
Lærerstyret undervisning
-
Pararbejde
|
{
"S": "/lectio/1009/stamdata/stamdata_edit_student.aspx?id=666\u0026prevurl=studieplan%2fuvb_hold_off.aspx%3fholdid%3d75456455963",
"T": "/lectio/1009/stamdata/stamdata_edit_teacher.aspx?teacherid=666\u0026prevurl=studieplan%2fuvb_hold_off.aspx%3fholdid%3d75456455963",
"H": "/lectio/1009/stamdata/stamdata_edit_hold.aspx?id=666\u0026prevurl=studieplan%2fuvb_hold_off.aspx%3fholdid%3d75456455963"
}