Holdet GF5 nv (2025/26) - Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er) 2025/26
Institution X - Gribskov Gymnasium
Fag og niveau Nat. grundf. -
Lærer(e) Claus Kristoffersen, Rudi Valther Pedersen
Hold 2025 nv/GF5 (GF5 nv-1, GF5 nv-2)

Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Titel 1 forløb 1: Den naturvidenskabelige metode
Titel 2 kost, energi og sundhed

Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel 1 forløb 1: Den naturvidenskabelige metode

forløb der indeholder introduktion til den naturvidenskabelige metode, peer review og rapportmodellen

I forløbet er der fokus på naturvidenskabelig eksperimentel arbejdsmetode, det kontrollerede eksperiment
og peer review

Opgaver lavet med Rudi Pedersen (biologi)
portfolio journaler:
-osmose hos gær

Andre opgaver:
-på jagt efter videnskaben
-peer review mm
-hertil opgaver lavet i timerne
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 15 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer

Titel 2 kost, energi og sundhed

forløb der illustrerer kostsammensætningens betydning for sundhed. I forløbet vil eleverne få viden og indblik i kost og sundhed. Fysiske begreber med forbindelse til emnet behandles. Bl.a. energiudbytte ved forbrænding, nyttevirkning, effekt, varmefylde,

Desuden indgår følgende faglige mål I forløbet:

Eleverne skal kunne:
̶ beherske den naturvidenskabelige rapportmodel og
- formulere og teste enkle hypoteser
̶ gennemføre praktiske undersøgelser og eksperimenter såvel i felten som i laboratoriet under hensyntagen til sikkerhed
̶ opsamle, systematisere og behandle data med brug af forskellige repræsentationsformer
̶ anvende modeller, som kvalitativt og kvantitativt beskriver enkle sammenhænge i omgivelserne, og kunne se modellernes
muligheder og begrænsninger
̶ formidle et naturvidenskabeligt emne med relevante faglige begreber og repræsentationer
̶ demonstrere basal viden om naturvidenskabs identitet og metoder og anvendelse af matematik indenfor naturvidenskab.

Pensum/teori, journaler og rapporter (biologi)
1: Cellens opbygning,
2: rundtenom med smør/leverpostej på rugbrød.
3: øvelse til beregning af energi procent i kost
4: kostundersøgelse over 24t
5: Powerpoint om "Diabetes

portfolio fra biologi:
2: rundtenom med smør/leverpostej på rugbrød.
4: kostundersøgelse over 24t
5: Powerpoint om "Diabetes

Fra fysikdelen opgives 4 øvelser til NV_eksamen:

Elevøvelse 1 Energiudbytte ved afbrænding af stearin
Elevøvelse 2  Energiindhold i en jordnød
Elevøvelse 4 Densitet af et æg
Elevøvelse 5 Sukkerindhold i læskedrik
Indhold
Kernestof:

Skriftligt arbejde:
Titel Afleveringsdato
Osmose hos gær 05-09-2025
teoretisk beregning af stofskifte 21-09-2025
beregning af energiprocent 22-09-2025
Rapport : Brændværdi for peaunut 26-09-2025
rundtenom med leverpostej 06-10-2025
Kostundersøgelse 20-10-2025
Rapport om bestemmelse af sukkerindhold i læskedri 21-10-2025
diabetes 2 28-10-2025
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 36 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer