Titel
2
|
Kost og sundhed
Eleverne har fået en introduktion til organsystemerne. Vi har herefter arbejdet med kostens energigivende stoffer (carbohydrater, proteiner, lipider (fedtstof)). Vi har arbejdet med fordøjelsen, enzymer, blodsukkerregulering, diabetes og overvægt. Vi har til emnet lavet forsøget, spytamylase, hvor vi undersøgte spytamylases nedbrydning af stivelse, vi har lavet en øvelse, hvor vi undersøgte hvordan blodsukkeret udviklede sig efter at en testperson havde spist enten lyst eller groft brød, og vi har lavet en øvelse, hvor vi målte BMI og talje-hoftemål på elever.
Stikord:
energigivende stoffer, carbohydrater, monosaccharider, disaccharider, polysaccharider, kostfibre, aminosyrer, proteiner, lipider, triglycerider, aflejring af fedtstoffer i blodårene, fordøjelsen (herunder hvad der sker i mund, maven, bugspytkirtlens funktion, tyndtarmens funktion, næringsstofoptagelse i tyndtarmen, tyktarmens funktion). I forbindelse med fordøjelsen har vi arbejdet med enzymer, enzymers opbygning og hvordan enzymer påvirkes af temperatur og pH. Vi har arbejdet med blodsukkerregulering, insulin, glucagon, glycogen, hurtige og langsomme carbohydrater, type 1 diabetes og type 2 diabetes, årsagerne til overvægt, BMI, talje-hoftemål, respiration, aerob og anaerob energiproduktion, energibalance.
øvelser:
- Øvelse. Hurtige og langsomme carbohydrater (her har vi arbejdet med hvordan blodsukkeret påvirkes af at spise henholdsvis lyst og groft brød)
- Øvelse. Spytamylase (Her har vi set på spytamylases nedbrydning af stivelse, når vi tilsatte spyt og når vi tilsatte kogt spyt til stivelsesopløsningen)
- Overvægt øvelse (vi målte BMI og hofte taljemål og har haft fokus på fordele og ulemper ved metoderne)
Kernestof:
- makromolekyler: overordnet opbygning og biologisk funktion af carbohydrater, lipider, proteiner
- enzymer: overordnet opbygning og funktion
- respiration
- fysiologi: Oversigt over kroppens organsystemer, et udvalgt organsystems opbygning og funktion
Supplerende stof:
- sundhed, sygdom og medicin
Materiale
Biologi i udvikling 2:
I kapitlet, Kost og sundhed: https://biologiiudvikling-c2.ibog.nucleus.dk/?id=131
- Her har vi læst alle links (pånær linksene omkring mineraler, vitaminer og vand)
I kapitlet, Det cellulære liv: https://biologiiudvikling-c2.ibog.nucleus.dk/?id=129
- har har i læst links omkring enzymer og reaktionshastighed
I kapitlet, Motion og sundhed: https://biologiiudvikling-c2.ibog.nucleus.dk/?id=132
- Her har i læst links omkring respiration, energibalance, aerob og anaerob energiproduktion, samt overvægt. (se lektionen d. 10/12)
Biologibogen
- I har i biologibogen læst følgende link https://biologibogen.systime.dk/?id=437 omkring BMI, taljehofte-ratio og fedtprocent.
Hjemmeside: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/overvaegt/overvaegt-hvad-er-det/ (omkring overvægt)
|