Titel
4
|
Eksamensprojekt
Zealand Business College, HTX
Teknikfag A
Proces, levnedsmiddel og sundhed
Fødevare og kemisk produktion
Eksamensprojekter
Forår 2025
Plan for projektforløbet:
Projektoplægget udleveres: 24/2-2025
Projektbeskrivelsen afleveres senest: 26/2-2025
Produkt afleveres senest: 11/5-2025
Projektrapport afleveres senest: 11/5-2025 i PDF format og skal dels oploades i lektio og dels udprintes i 3 eksemplarer (til censor, til eksaminator og til administrationen)
Projektforslag
Der vælges et af følgende projektoplæg:
- Fødevarer i det moderne samfund
- Produktion af lægemidler
- Et renere miljø
- Bioteknologiske processer
- Naturstoffer med effekt
Fælles for projektoplæggene er at:
- Der arbejdes problemorienteret.
- Alle valg, der foretages i projektet begrundes.
- Alle projekter skal have en praktisk dimension, der omfatter:
o Produktfremstilling
o Eksperimenter
o udarbejdelse af vejledninger.
- Forløbet dokumenteres ved hjælp af
o Billeder
o målinger,
o tests,
o analyser,
o beregninger,
o vurderinger,
o metodeafsnit.
- I projektet kan inddrages relevante historiske, kulturelle, økonomiske, produktionsmæssige og miljømæssige aspekter.
Projektbeskrivelse: I skal i starten af projektperioden udarbejde én projektbeskrivelse pr. gruppe, som skal godkendes af projektvejlederen. Projektbeskrivelsen godkendes, når den er fagligt og niveaumæssigt relevant, realistisk og kan gennemføres på et professionelt grundlag inden for skolens rammer. Projektbeskrivelsen afleveres i Lectio.
Projektbeskrivelsen skal indeholde følgende:
En kort beskrivelse af projektet omfattende:
a. Deltagere i gruppen
b. Valg af projektoplæg
c. Problemformulering (foreløbig: Det kan senere i projektforløbet vise sig at blive nødvendigt at justere i projektbeskrivelsen)
d. Inddragelse af viden fra andre fag
e. En tids- og handlingsplan
f. Materialeliste til indkøb (husk mængdeangivelse)
Projektet gennemføres i grupper af op til højest 4 personer
Vejleder: Claus V. Rasmussen
Projektaflevering
Projektet skal afleveres i form af:
- Skriftlig rapport
- Et praktisk udført produkt eller procesforløb.
Rapportens omfang forventes at være på:
Gruppestørrelse Projektrapportens omfang eksklusive bilag
1 medlem 15 – 30 normal sider
2 medlemmer 20 – 45 sider
3 medlemmer 25 – 60 sider
4 medlemmer 30 – 75 sider
Rapporten afleveres i 3 printede eksemplarer på ZBC-studiekontoret samt oploades på lectio.
Forside til eksamensopgaver udfyldes og afleveres sammen med rapporten. Kvittering for aflevering af opgaven udleveres af kontoret. Der afleveres desuden elektroniske eksemplarer i Lectio. De elektroniske udgaver afleveres som ét PDF-dokument (dvs. rapport + bilag er samlet).
Projektevaluering
Den mundtlige eksamination gennemføres som gruppeprøve.
Eksaminationstiden er 24 minutter pr elev (hvis gruppe størrelsen er på mere end 1 person, for enkelt personer er eksamen 30 minutter). Der gives ingen forberedelsestid.
Den mundtlige del af prøven består af eksaminandens præsentation af produktet og fremlæggelse af projektet (ca. 10 minutter pr. elev) samt en uddybende samtale.
Bedømmelsen er individuel, og der gives én karakter ud fra en helhedsbedømmelse af eksaminandens præstation omfattende den skriftlige rapport, det praktisk udførte produkt/procesforløb og den mundtlige eksamination.
Ved bedømmelsen lægges der vægt på:
Generelt
o Evne til at arbejde problemorienteret
o Evne til at kombinere teori og praktisk arbejde i et projekt
o Perspektivering til relevante emner inden for teknikfaget
o Den omhu og professionalisme (ejerskab af projektet) ved fremstilling
o Argumentation for til- og fravalg
o Kvalitet i forhold til de opstillede krav.
Rapportens form og indhold
o Bearbejdning af projektets problemstillinger
o Planlægning og vurdering af projektforløbet
o Dokumentations- og kommunikationsværdi, herunder overskuelighed, sammenhæng, kildehenvisninger og teknisk dokumentation
o Fordybelsesgraden
o Specificerede krav til produktet
o En fagligt begrundet argumentation for de foretagne valg i undersøgelsen af og fremstillingen af produktet.
Mundtlig eksamination
o Den mundtlige præsentation af projektet og redegørelse for det valgte løsninger
o Besvarelse af uddybende og supplerende spørgsmål
Skolens rammer for projektet:
Lokalerne er til rådighed i de skemalagte lektioner.
Der er mødepligt i perioden, men der kan ifølge aftale med vejlederne arbejdes andre steder, hvis dette er hensigtsmæssigt.
Bestilling og indkøb af materialer foregår altid efter aftale med vejlederen.
Materialeforbrug forventes maximalt i størrelsesordenen 300 - 500 kr. pr. projekt.
Lange leveringstider er ikke skolens ansvar. Undersøg derfor leveringsmuligheder og priser på ikke umiddelbart tilgængelige materialer.
Anvendelse af udstyr uden for skolen kan i særlige tilfælde være nødvendig, men skal altid aftales med vejleder.
Projektoplæg 1:
Fødevarer i det moderne samfund.
Fremtidens fødevarer skal være sunde, kulinariske, sikre og ikke mindst hurtige at tilberede.
Desuden er der et stigende behov for at producere større mængder af fødevarer, hvorfor en høj sikkerhed og hygiejne med kun et lille spild i produktionen af fødevarer også ønskes.
Vælg en problemstilling, der relaterer sig til fødevarer og tidens tendenser.
Som eksempler kan nævnes fremstilling af sundere alternativer til eksisterende fødevarer, fremstilling af fødevarer til specifikke målgrupper og fremstilling af langtidsholdbare fødevarer.
Projektoplæg 2:
Produktion af lægemidler.
Udviklingen af nye lægemidler er meget omkostningstung. Der udvikles konstant nye lægemidler og modifikationer af gamle lægemidler, og hurtige, effektive synteser er et led i en strømlinet lægemiddelproduktion.
Vælg en problemstilling, hvori der indgår fremstilling af et lægemiddel og undersøg om metoden kan optimeres.
Som eksempler kan nævnes fremstilling af antidepressiver, nye antibiotika og antiinflammatoriske midler.
Projektoplæg 3:
Et renere miljø.
CO2, global opvarmning, stigende oliepriser, stigende affaldsmængder er emner, der fylder meget i medierne for tiden. Kul og olieressourcerne er desuden begrænsede, så der skal tænkes i nye baner for at dække fremtidens energibehov, emballageproduktion og kemikalieproduktion.
Vælg en problemstilling, der relaterer sig til miljøet og fremstil et produkt eller omlæg en proces, så miljøet forbedres.
Som eksempler kan nævnes fremstilling af bioethanol, biodiesel, rensning af spildevand, rensning af forurenet materiale, fremstilling af bioemballage.
Projektoplæg 4:
Bioteknologiske processer.
Bioteknologi er enhver teknologisk anvendelse, hvor der anvendes biologiske systemer, levende organismer, eller afledninger deraf, til at skabe eller ændre produkter eller processer til specielt brug. Bioteknologi er vidt udbredt i det moderne samfund især i industrien, medicinalbranchen og sundhedssektoren.
Vælg en problemstilling, der relaterer sig til bioteknologiske produkter eller processer.
Som eksempler kan nævnes brød, cider, surmælksprodukter, fremstilling og/eller anvendelse af enzymer, fremstilling af en kemisk forbindelse ved fermentering.
Projektoplæg 5:
Naturstoffer med effekt.
Naturen har traditionelt været en vigtig inspiration i udviklingen af nye lægemidler og fødevarer og for tiden ses en stigende interesse for anvendelse af naturstoffer som lægemidler og fødevareingredienser. Ved hjælp af forskellige separationsteknikker isoleres naturstofferne fra planter og andet biologisk materiale og der udvikles processer og teknologier, der kan bevare og fremme de sundhedsgavnlige samt funktionelle egenskaber af råvarerne i de færdige produkter. Vælg en problemstilling der relaterer sig til produktion af et naturstof via oprensning og/eller kemisk syntese.
Som eksempler kan nævnes naturlige konserveringsmidler, fremstilling af pektin, farvestoffer, coffein, plantebaseret lægemiddel.
|