Titel
2
|
Hvad er sundhed?
Flerfagligt forløb mellem biologi A og idræt C:
Problemstilling: Hvad er sundhed?
Problemformulering
Biologi:
Hvad er sund kost? Herunder SST-kostråd og opbygning og funktion af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer.
Hvordan reguleres energiindtaget? Herunder hormonregulering.
Hvordan måles blodsukkerkoncentrationen?
Hvordan måles energiforbrug og energiindtag?
Idræt:
Hvordan måles et kondital?
Hvad er KRAM-faktorerne?
Hvad kan være årsagerne til mistrivsel blandt unge?
Hvad er en sundhedsprofil og hvad kan den bruges til?
Opgaveformulering:
- Beskriv opbygningen og funktionen af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer.
- Redegør for KRAM faktorerne og deres betydning for unges sundhed.
- Undersøg fordelingen af kondital i 1.y. Fortag databehandling, analyser data og diskuter hvilken rolle konditallet spiller for sundheden?
- Foretag en undersøgelse af et ungt menneskes daglige energiforbrug og energiindtag på en hverdag. Foretag databehandling, analyser data og vurder undersøgelsens brugbarhed.
- Diskuter årsager til unge menneskers mistrivsel og kom med bud på hvordan trivslen forbedres blandt unge.
Materiale:
Videnskabsteori
- Hammersholt, Torben (2021): Den videnskabelige basismodel og basal videnskabsteori på RK (stx), s. 1-8 + s.17-18 hypotetisk deduktiv s. 19-21 induktiv/ deduktiv, s. 31 kvalitativ/ kvantitativ, s. 31 observationel/ eksperimentel, s. 32 faktuel/ normativ,
- RK-metodekatalog s. 6-9 (biologi), s. 22-26 (idræt)
Biologi
Kernestof:
- Opbygning og biologisk funktion af carbohydrater, lipider og proteiner.
- Regulering af blodsukker (insulin og glukagon)
- Yubio A 2022: Kap. 3 + udvalgte afnist fra kap. 13, 14 og 15.
- https://www.sst.dk/da/sundhedsprofilen Quiz
- Hvordan laves sukker? https://www.youtube.com/watch?v=h8HWqiMndLI&ab_channel=AdventurefilmTV
- Vejledning til påvisning af kulhydrater
- Vejledning til blodsukker og hormoner
- Vejledning til bestemmelse kostfibre i eget brød. https://www.biotechacademy.dk/wp-content/uploads/2020/04/20201904_Kroppen_og_kosten_%C3%B8velse_fiberindhold_i_br%C3%B8d.pdf
- Undersøgelse af æggehvideprotein.
- Bestemmelse af proteinindhold (gluten) i hvedemel.
- Kostundersøgelse fra Yubio A 2022.
- Proteinstrukturer: https://www.youtube.com/watch?v=Sx3-kS9Me6g&ab_channel=Undervisningslokalet
- Proteinprodukter, Madmagasinet DR1, 2015 (CFU)
- Our protein planet, BCC world, 2021 (CFU).
Idræt
- Yubio Idræt C+B 2022 kap 1.
- Tranegaard Andersen, R, & Engsted, J. (2021): Sygt sund. Columbus. s. 28-30.
- Andet materiale tilgår undervejs.
- Bestemmelse af kondital.
- Bestemmelse af sundhedsprofil
- Bestemmelse af fysisk form ved brug af Yubio test. ubio Idræt C+B 2022 kap 1.
- Tranegaard Andersen, R, & Engsted, J. (2021): Sygt sund. Columbus. s. 28-30.
Journal Der skrives journal igennem arbejdsprocessen.
Journalen oprettes i klassenotesbogen ”Biologi A Y-klassen 2022-2025 i OneNote: Biologi A Y-klassen 2022-2025
Yderligere information tilgår.
Produkt
Faglig, mundtlig Power Point præsentation med eksperimentelle data, der besvarer opgaveformuleringen.
Et dias skal indeholde en præsentation af de arbejdsmetoder, som gruppen har benyttet for at kunne besvare opgaveformuleringen.
Ved lodtrækning udvælges 5 grupper, der præsenterer deres oplæg. De øvrige grupper er respons/ feedbackgrupper, der ser efter følgende:
• Besvarer gruppen opgaveformuleringen?
• Vurder om der er en rød tråd i præsentationen.
• Vurder om der er for meget eller for lidt tekst på dias?
• Hvordan benyttes billeder, modeller, illustrationer?
• Vurder om du ville du have fået samme udbytte af præsentationen, hvis gruppen ikke havde sagt noget mundtligt?
|