Holdet 1r nf (2024/25) - Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er) 2024/25
Institution Kolding Gymnasium
Fag og niveau Nat. faggruppe -
Lærer(e) Jens Raaberg Gade, Kristian Rønning Pedersen, Marie-Louise Søndberg
Hold 2024 nf/r (1r nf, 1r nf bi, 1r nf ke, 1r nf ng)
Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Titel 1 01 - Introforløb (særfagligt)
Titel 2 Hvorfor skælver jorden? GEOGRAFI
Titel 3 02 - Fællesfaglig 1 - Fødevareproduktion & Miljø
Titel 4 Fødevareproduktion & Miljø GEOGRAFI
Titel 5 03 - Fællesfaglig 2 - Energi og klimaændringer
Titel 6 Energi og klimaændringer GEOGRAFI
Titel 7 04 - Fællesfagligt - Levevilkår & Bæredygtighed
Titel 8 Levevilkår & Bæredygtighed GEOGRAFI

Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel 1 01 - Introforløb (særfagligt)

Geografi:
Hvorfor skælver jorden?

I geografitimerne undersøger vi hvorfor jorden skælver.

Efter forløbet skal I kunne forklare følgende begreber:
1. Den pladetektoniske model
2. Den geologiske cyklus
3. Jordskælvsbølger
4. Viskositet
5. Konvektionsstrømme

Der arbejdes med forskellige Google Earth øvelser løbende.

Biologi:

I biolog arbejdes med følgende:
• Typer af celler og deres opbygning
• DNA, gener og kromosomers opbygning og funktion
• Hvordan gener kommer til udtryk og hvordan de kan arves
• Hvordan naturen igennem evolution fremme udvalgte egenskaber og hvilke mekanismer som kan ligge bagved

Øvelser:
• Mikroskopi: Vandpest, kindskrab og gærceller
• Simulering af hvordan gener kan arves/gives videre til næste generation (papir øvelse)
• Simulering af evolution med ris og rasp

Nøglebegreber til introforløbet i NF-Bio som du MINIMUM skal have styr på:
1) Celletyper
2) DNA’s opbygning og funktion
3) Kromosomer og arv
4) Evolution fungere
5) Naturlig selektion


Kemi:
Indhold
Kernestof:

Supplerende stof:
Omfang Estimeret: 18,00 moduler
Dækker over: 23 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 3 02 - Fællesfaglig 1 - Fødevareproduktion & Miljø

Kemi:
- ioner og ionforbindelser
- navngivning af ionforbindelser
- tungt og letopløselige ionforbindelser
- kunstgødning og udvaskning af forskellige ioner fra jorden
- mængdeberegning, herunder:
  - masse, molarmasse, stofmængde, volumen og stofmængdekoncentration.

Eksperimentelle øvelser i kemi:
- Fældningsreaktioner
- krystalvandindholdet i kaliumaluminiumsulfat
- fremstilling af jern(II)sulfat-vand(1/7)

Nøglebegreber:
1. Kemisk mængdeberegninger ved brug af relevante formler
2. Kemisk reaktionsskema for fotosyntesen
3. Gødningstyper
4. Fældningsreaktioner
5. Saltes opløselighed

Geografi:
Vi arbejder med faktorer som har indflydelse på fødevareproduktionen og dermed på miljøet.
Fagbegreber du skal kunne til eksamen:

1. Klimazoner og plantebælter
2. Det globale vindsystem
3. Vandets kredsløb
4. Istidslandskab
5. Permabilitet og porøsitet

Eksperimentelt i geo:

Vands fordampning (demoforsøg)
Skydannelse
Jordprøver og infiltration


Biologi:
Forløbet startes ud med en introduktion til hvordan et økosystem er opbygget samt fungerer. Her lægges særligt fokus hvordan fotosyntesen spiller en central rolle for livet i økosystemet. Med afsæt i ligningen ”BPP = NPP + R” ses nærmere på energioverførsel fra et led til det næste i en fødekæde og melbillelarves evne til at omsætte det de spiser til vækst undersøges eksperimentelt (økologisk effektivitet). Naturen kan påvirkes af såvel biotisk som abiotiske faktorer og her ses nærmere på hvordan kvælstof kan ”bevæge” sig rundt i økosystemet (N-kredsløb) og hvordan organiske stoffer (primær) samt næringsstoffer (sekundær) kan forurene vandmiljøet og dermed have indvirkning på livet her. Ved at se nærmere på livet i vandet kan vi vurdere om det er forurenet med fx overløb af spildevand fra et rensningslæg.


Øvelser:
Fotosynteseaktivitet Vs. Lysmængde
– Hvad har mængde af lys af betydning for fotosynteseaktiviteten og hvad kan dette måske have af betydning for livet i økosystemet?

Økologisk effektivitet (melbillelaver som dyreproduktion)’
- En undersøgelse af hvor meget energi dyr kan udnytte af de som de spiser, hvilket er særligt interessant for landmanden men kan også være et vitalt konkurrence parameter i økosystemet.

Makroindeks – Er vandhullet forurenet?
- En undersøgelses af det liv vi kan finde i vandet og ud fra disse arter finde frem til i hvilken grad vandet er forurenet.

Nøglebegreber til introforløbet i NF-Bio som du MINIMUM skal have styr på:
1) Økosystemets opbygning og funktion
2) Ligning for fotosyntesen
3) Energipyramide – hvor meget energi gives videre og hvad sker der med resten?
4) Hvordan man bruger makroindeks metoden
5) Minimumsloven


Indhold
Kernestof:

Supplerende stof:
Omfang Estimeret: 11,00 moduler
Dækker over: 35 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 4 Fødevareproduktion & Miljø GEOGRAFI

Geografi:
Vi arbejder med faktorer som har indflydelse på fødevareproduktionen og dermed på miljøet.
Fagbegreber du skal kunne til eksamen:

1. Klimazoner og plantebælter
2. Det globale vindsystem
3. Vandets kredsløb
4. Istidslandskab
5. Permabilitet og porøsitet

Eksperimentelt i geo:

Vands fordampning (demoforsøg)
Skydannelse
Jordprøver og infiltration


Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: 11,00 moduler
Dækker over: 12 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 5 03 - Fællesfaglig 2 - Energi og klimaændringer

Et fællesfagligt forløb om energi og klimaændringer, hvor der arbejdes med følgende fagligt stof i de tre fag.

I biologi er der arbejdet med:
Hvilken natur vi har omkring os og hvilken biodiversitet som kan findes her samt hvordan dette blandt andet indgår og påvirkes af kulstofkredsløbet og klimaforandringer.  Under bioenergi er der fokuseret på udvikling af bioethanol samt hvordan man forsøger at optimere denne proces.

Øvelser:
•Biodiversitet omkring os
   -Hvordan kan vi undersøge og kvantificere biodiversiteten på forskellige
      områder om os og hvad har den egentligt af betydning for et
     økosystem.
•Gæring og temperatur
   -Ved hvilken temperatur vil vores gærceller arbejde med effektivt når
      man fx skal producere bioethanol
•Gensplejsning (papir-simuleringsøvelse)
    -Hvordan kan man indsætte et gen for et ønsket enzym i en bakterier
    og få denne til at producere det ønskede enzym.

Nøglebegreber til introforløbet i NF-Bio som du MINIMUM skal have styr på:
1) Biodiversitet
2) Enzymers funktion
3) 1. og 2. generations bioethanol
4) Proteinsyntesen
5) Mutationer og mutationers betydning for proteinsyntesen.
6) Gensplejsning – metode og potentiale


Geografi:
Fagbegreber de skal kunne til eksamen:

1. Drivhuseffekten/strålingsbalancen
2. Kulstofkredsløbet
3. Feedbackmekanismer
4. LAR
5. Oliedannelse
6. Power-to-x

Eksperimentelt i geo:

Strålingsbalance
Olie i kridt
Solceller
Vindmøller
Power to x (demoforsøg)


Kemi:
- molekyler, elektroparbindingen og ædelgasreglen
- navngivning af små uorganiske molekyler
- polaritet (polære og upolære stoffer) og beregning af polaritet af stoffer ud fra elektronegativitet (EN).
- carbonhydrider, specielt med fokus på Alkaner og i lidt mindre grad alkener.
- navngivning af alkaner og alkener
- alkaners fysiske og kemiske egenskaber
- Alkaners substitionsreaktion med halogener
- Alkeners additionsreaktion med halogener
- forbrænding af alkaner
- råoliens sammensætning af carbonhydrider.
- raffinering af råolie, herunder destillation, krakning og reforming
- dannelse af bioethanol, herunder enzymatisk nedbrydning af polysakkrider og gæringsreaktionen.
- P2X (Power to X)

eksperimentelt arbejde i kemi:
- Carbonhydriders egenskaber
- Fremstilling af bioethanol (gæring, destillation og alkoholbestemmelse)

Nøglebegreber:
1. Kovalent-binding/elektronpar-binding
2. Vurdering af stoffers polaritet
3. Opløseligheds- og blandbarhedsregler
4. Råolie og dennes forarbejdning
5. Carbonhydriders fysiske og kemiske egenskaber
Indhold
Kernestof:

Supplerende stof:
Omfang Estimeret: 11,00 moduler
Dækker over: 42 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 6 Energi og klimaændringer GEOGRAFI

Geografi:
Fagbegreber de skal kunne til eksamen:

1. Drivhuseffekten/strålingsbalancen
2. Kulstofkredsløbet
3. Feedbackmekanismer
4. LAR
5. Oliedannelse
6. Power-to-x

Eksperimentelt i geo:

Strålingsbalance
Olie i kridt
Solceller
Vindmøller
Power to x (demoforsøg)


Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: 11,00 moduler
Dækker over: 13 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 7 04 - Fællesfagligt - Levevilkår & Bæredygtighed

Naturgeografi:
1. Bæredygtighed
2. Demografiske transition
3. FNs Verdens mål
4. Primær/sekundær/tertiær erhverv
5. Push pull faktorer

Eksperimentelt: Affaldssortering på Bronzevej (ekskursion), demografisk transition (i- og ulande)


I biologi er der arbejdet med:
Hvad kosten består af, hvordan den nedbrydes og hvad den skal anvendes til i kroppen. Der er set nærmere på hvordan føde kan produceret så der er mere mad til alle samt hvordan kosten lokalt og globalt kan have betydning for den enkeltes sundhedstilstand. Afslutningsvis er det set nærmere på hvordan vi både kan samarbejde med gode bakterier men også kan forsøge at bekæmpe/minimere andre typer.

Øvelser:
• Nedbrydning af stivelse
- Hvad har betydning for hvor effektiv spytamylase er til at nedbryde stivelse?
• Måling af sundhed
- Hvordan kan vi vurdere om af man er sund?
• Kostanalyse – Uland Vs. Iland
- Hvordan kan man undersøge kost og hvilke lokale forskelle kan man fx se mellem forskellige typer lande?
• Håndvask og bakterier på KG
- Hvad er en effektiv måde at få rene hænder på og hvor mon der kan tænkes at være mange bakterier på KG?

Nøglebegreber til introforløbet i NF-Bio som du MINIMUM skal have styr på:
1) Hvordan fordøjes mad
2) Hvordan vurdere om et døgns fødeindtag er godt eller skidt
3) Forskel på god og dårlig fedts betydning for kroppen
4) Fremtidens muligheder for at brødføde flere mennesker
5) Hvordan man kan bekæmpelse af mikroorganismer




Kemi:
- syrer og baser, definition på syrer og baser
- titrering og syre/basetitrering, herunder stofmængdekoncentrationer
- stærke og svage syrer
- pH-værdier i sure og basiske opløsninger
- Polære og upolære stoffer med fokus på polaritet af makromolekyler i kosten (kulhydrater, fedtstoffer og proteiner).
- den kemiske opbygning af fedtstoffer (triglycerider).
- opbygningen af forskellige fedtsyrer: mættet, monoumættede og polyumættede fedtsyrer, samt transfedtsyrer.
- Dannelse (kondensationsreaktioner) og nedbrydning (hydrolyse) af triglycerider.
- kort om den kemiske opbygning af kulhydrater og proteiner.

Eksperimentelt:
- analyse af mavesaft (syre base titrering)
- stoffers blandbarhed
- fedt i chips (destillationsopstilling)

Nøglebegreber:
1. Definition af hhv. en S og en B
2. Ex. på hhv stærke og svage syrers og basers reaktion med vand
3. Opløsning=opløst stof + opløsningsmiddel
4. Titrering
5. Kendskab til opbygningen af og fysiske egenskaber for de biokemiske stoffer: kulhydrater, fedtstoffer og proteiner.
Indhold
Kernestof:

Supplerende stof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 47 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 8 Levevilkår & Bæredygtighed GEOGRAFI

Naturgeografi:
1. Bæredygtighed
2. Demografiske transition
3. FNs Verdens mål
4. Primær/sekundær/tertiær erhverv
5. Push pull faktorer
6. Byudvikling
7. Affaldshåndtering

Eksperimentelt: Alderssammensætning i verden, udregning af fertilitet, landeanalyse
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 14 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer