Holdet 2024 nf/p - Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er) 2024/25
Institution Holstebro Gymnasium og HF
Fag og niveau Nat. faggruppe -
Lærer(e) Anja Bisgaard Hintze, Erik Bruun, Pernille Damsgaard Jensen
Hold 2024 nf/p (1p nf intern prøve og projekt, 1p nf/bi, 1p nf/ge, 1p nf/ke)
Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Titel 1 Klima
Titel 2 Sundhed og fødevarer
Titel 3 Vegen å
Titel 4 POP2 - Fremtidens fødevarer (EAMV- Holstebro)
Titel 5 Særfagligt forløb
Titel 6 Afsluttende Skriftligt Produkt (ASP)

Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel 1 Klima

FORMÅL
I forløbet "Klima" arbejder eleverne i samarbejdet mellem de tre fag: Biologi, Geografi og Kemi, henimod at kunne besvare problemformuleringen: "Hvilke årsager er der til den globale opvarmning, og hvilke muligheder er der for at begrænse den?"

Nedenfor ses de fagfaglige bidrag til at kunne belyse problemstillingen.

KEMI
Emner:
Atomets opbygning
Det periodiske system
Molekyler
Ædelgasreglen
Elektronparbinding
Drivhuseffekt
Alkaner
Kemiske reaktioner – Forbrændingsreaktion
Stofmængde
Kemisk mængdeberegning
Alkoholer – Bioethanol
Destillation

Øvelse:
Øvelse 1: Forbrændingsreaktioner
Øvelse 2: Opvarmning af natron
Øvelse 5: Fremstilling af bioethanol

Kilder:
Atomets opbygning og periodesystemet: https://isiskemic.systime.dk/?id=p1115
Molekyler og drivhusgasser: https://globalopvarmning.systime.dk/?id=147 og https://isiskemic.systime.dk/?id=1182#c7347
Alkaner: Benthe Schou Energi, s.7-14, KemiForlaget, 2015 (PDF-fil)
Kemiske reaktioner og afstemning: https://isiskemic.systime.dk/?id=p1118 og https://www.vucdigital.dk/kemiC_film/5_reaktionsskemaer.html
Forbrændingsreaktioner: https://www.youtube.com/watch?v=2DdbxSZw868
Stofmængde: www.kortlink.dk/2436v og https://isiskemic.systime.dk/?id=p1230
Kemiske mængdeberegninger: www.kortlink.dk/qee4
Bioethanol og alkoholer: https://igangmedkemi.ibog.nucleus.dk/?id=188

BIOLOGI:
Kostens energigivende stoffer. Kulhydrater. Monosakkarider. Disakkarider. Polysakkarider. Kostfibre. Fedtstoffer. Proteiner. Fordøjelsen. Mund og spiserør. Mavens funktion. Bugspytkirtlens funktion. Tyndtarmens funktion. Tyktarmens funktion. Enzymer. Fordøjelsesenzymer. Reaktionshastighed.
Respiration. Bruttoprimærproduktion. Nettoprimærproduktion. Fødepyramide. Økologiske fodaftryk. Nedbrydning og stofkredsløb. Nedbryderfødekæden. Mælkesyregæring. Alkoholgæring. Carbons kredsløb. Drivhuseffekt. Bioethanol.

Forsøg i biologi:
Fordøjelse af fedt.
Spytamylases nedbrydning af stivelse.
Fremstilling af bioethanol.

Litteratur:
Biologi i udvikling ibog svarende til s. 25-32+75-82+86-92 i fysisk bog.
Schou, Bente: ENERGI, s. 39-41, KemiForlaget 2015.

GEOGRAFI

Emner/begreber
Atmosfærens opbygning
Årstider - Breddegradernes betydning
Luftfugtighed og nedbør
Jordens energibalance -Strålingsbalancen
Klimazoner og plantebælter
Kyst og fastlandsklima
Drivhuseffekten
Kulstofkredsløbet
Den termohaline cirkulation og grønlandspumpen
Dannelse af olie og naturgas
Fossile brændstoffer
Bæredygtighed og vedvarende energikilder

Øvelser
Solindstråling til jorden (6)  
Måling af luftfugtighed (7)  
Kyst- og fastlandsklima (8)  
Strålingsbalancen (9)  
Olies migration (10)  
Drivhuseffekten (11)  
Grønlandspumpen (12)

Lærebogsmateriale


Der er er anvendt naturgeografiportalen og Naturgeografi grundbogen C  i undervisningen. Naturgeografiportalen må tilgåes fra internettet.
Indhold
Kernestof:

Skriftligt arbejde:
Titel Afleveringsdato
Kemiaflevering 1: Video - Forbrændingsreaktion 22-09-2024
Spytamylases nedbrydning af stivelse 26-09-2024
Klima 09-10-2024
NF klimaprojekt 09-10-2024
NF KLIMA-Projekt 09-10-2024
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 36 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 2 Sundhed og fødevarer

FORMÅL
I forløbet "Sundhed og fødevarer" arbejder eleverne i samarbejdet mellem de tre fag: Biologi, Geografi og Kemi, henimod at kunne besvare problemformuleringen: "Hvorfor er der så mange livstilssygdomme i Danmark?"

Nedenfor ses de fagfaglige bidrag til at kunne belyse problemstillingen.

KEMI
Emner:
Ioner og ionforbindelser (opbygning)
Ionbinding
Stofmængdekoncentration
Syrer og baser
Syrer og basers styrke
pH-begrebet
Syre-basetitrering
Eletronegativitet og elektronegativitetsforskel
Polaritet
Blandbarhed
Organinsk Kemi:
- Alkener (opbygning, navngivning)
- Fedtstoffer – Triglycerid (opbygning) og cis/trans-fedtsyrer
- Addition

Øvelser
Øvelse 15: Hvilken syre- hvilken base?
Øvelse 16: Syreindholdet i vingummi
Øvelse 17: Opløsningsmidlers egenskaber
Øvelse 18: Fedt i Chips
Øvelse 19: Den mest umættede olie

Kilder:
Ioner: https://igangmedkemi.ibog.nucleus.dk/?id=202 og https://igangmedkemi.ibog.nucleus.dk/?id=210 og https://igangmedkemi.ibog.nucleus.dk/?id=211
Stofmængdekoncentration: https://kendkemien1.systime.dk/?id=187
Syrer og baser: https://kendkemien1.ibog.gyldendal.dk/?id=p216
Syrer og basers styrke: https://kendkemien1.ibog.gyldendal.dk/?id=p217
pH, syrebasetitrering: https://kendkemien1.ibog.gyldendal.dk/?id=p218
Elektronegativitet, polaritet og blandbarhed: https://kendkemien1.ibog.gyldendal.dk/?id=p221 og https://igangmedkemi.ibog.nucleus.dk/?id=163
Triglycerider: https://kendkemien1.ibog.gyldendal.dk/?id=p234 og www.kortlink.dk/2ddew
Alkener og fedtstoffer: https://kendkemien1.ibog.gyldendal.dk/?id=p206 og https://kendkemien1.systime.dk/?id=235
Umættet og mættet fedt - og additionsreaktion: https://kendkemien1.ibog.gyldendal.dk/?id=p236




Biologi:
Hurtige og langsomme carbohydrater. Blodsukker. Insulin. Glucagon. Glykæmisk indeks. Diabetes. Lungernes opbygning og funktion. Alveolerne. Diffusion af ilt. Udskillelse af kuldioxid. Lungernes arbejdsevne. Blodkredsløbet. Det store kredsløb og lungekredsløbet. Hjertets opbygning og funktion. Kranspulsåren og blodprop i hjertet. Hjertets arbejdsevne. Puls og slagvolumen. Hjertets maksimale kapacitet. Træning øger slagvolumen. Blodtryk. Normalt og for højt blodtryk. Årsager til for højt blodtryk. Blodtryksmåling. Konditionstræning. Træning og restitution. Kontinuert eller intervaltræning. Energiforbrug ved fysisk aktivitet.
DNA. Proteinsyntese. Transkription. Translation. Fænotype. Gener og alleller. Genotype. Homozygot. Heterozygot. Krydsningsskemaer. Recessiv egenskab. Kønsceller. Genotypisk udspaltningsforhold. Fænotypisk udspaltningsforhold. Stamtræsanalyse. Laktoseintolerans. Føllings sygdom. Autosomal dominant. Autosomal recessiv.

Forsøg i biologi:
3 små forsøg om lunger.
Puls og blodtryk.
Steptest og kondital.
DNA-drink.
Betydningen af arv og miljø for klorofyldannelse i majs.

Litteratur:
Biologi i udvikling 2.udgave ibog svarende til s. 79-84+90-96+97+98-99+102-105+118-119+120-123+131-133+137-142 i fysisk bog.
Sundhedsstyrelsen: Helbredsskader ved rygning: https://www.sst.dk/da/Borger/En-sund-hverdag/Rygning,-nikotin-og-snus/Helbredsskader-ved-tobaks--og-nikotinbrug

GEOGRAFI

Emner/begreber
Befolkningsudvikling
Befolkningspyramider
Demografisk transition¨
Erhvervsudvikling , primær, sekundær tertiær erhverv
Geomorfologi, glacialmorfologi
Istidslandskaber
Jordbundsforhold
Jordbundstyper
Jordbundensopbygning
Sundhed og ulighed
Kost og sundhed i mali og tyskland


Øvelser
Ekskursion til Sir Lyngbjerg (23) (Rapport aflevering)
Sigteanalyse (24) (Rapport aflevering)
Demografiopgave Danmark Etiopien (25)
Empiriopgave samfundsudvikling og sundhed (26) (Sundhed og fødevareprojekt)


Lærebogsmateriale

Der er er anvendt Naturgeografiportalen undervisningen. Naturgeografiportalen må tilgåes fra internettet.

Indhold
Kernestof:

Supplerende stof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 42 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 3 Vegen å

FORMÅL
I forløbet "Vegen Å" arbejder elevernes sig i samarbejdet mellem de tre fag: Biologi, Geografi og Kemi, henimod at kunne besvare problemformuleringen: "Er Vegen Å en velegnet laksebiotop?"

Nedenfor ses de fagfaglige bidrag til at kunne belyse problemstillingen.

KEMI:
Emner:
Ioner og saltes navne
Opløselighed
Fældningsreaktioner
Fældningstitrering
Redoxreaktioner (Reduktion og oxidation)
Spændingsrækken
Winklertitrering (redoxtitrering)

Øvelser
Øvelse 27: Fældningsreaktioner
Øvelse 28: Saltindhold i fjordvand (mikroskala)
Øvelse 29: Spændingsrækken
Øvelse 30: Winklertitrering


Kilder:
Ioner og saltes navne: https://igangmedkemi.ibog.nucleus.dk/?id=214 og https://igangmedkemi.ibog.nucleus.dk/?id=215
Opløsning af salte i vand: https://kendkemien1.systime.dk/?id=p169 og https://kendkemien1.systime.dk/?id=p170
Fældningsreaktioner: https://kendkemien1.systime.dk/?id=p171
Fældningstitrering: https://kendkemien1.systime.dk/?id=p189
Redoxreaktioner: https://kendkemien1.systime.dk/?id=p225
Spændingsrækken: https://kendkemien1.systime.dk/?id=c1827 og https://youtu.be/qsGwC3QlwSc
Winklertitrering - 4 metodevideoer: kortlink.dk/288qm
Efterbehandling til winklertitrering: www.kortlink.dk/28ga3


Biologi: Celler. Prokaryote celle. Eukaryote celle. Energi i økosystemet. Fotosyntese. Respiration. ATP. Bruttoprimærproduktion. Nettoprimærproduktion. Økosystem. Græsningsfødekæde. Nedbryderfødekæde. Fødenet. Fødepyramide.
Cellemembran og transportprocesser. Diffusion. Faciliteret diffusion. Osmose.
Vandløb. Det naturlige vandløb og det regulerede. Abiotiske faktorer. Iltindhold. Lys. Bundforhold. Døgnvariation i oxygen. Liv i vandløbene. Planter, alger og bakterier. Biotiske faktorer. Biofilm. Vandløbenes småkravl. Tilpasning til strøm. Habitat. Iltoptagelse. Forureningsdominanter. Forureningsindikator. Bestemmelse af vandløbskvalitet. Når vandløbet bliver forurenet. Eutrofiering. eDNA. Laks og ørred.
Nedbrydning. Aerob nedbrydning. Anaerob nedbrydning. Gæring.
Næringssalte. Liebigs minumumslov.
Biodiversitet.

Forsøg:
Mikroskopi af dyre- og planteceller.
Fotosyntese og respiration.
Osmose.
Forureningsundersøgelse af Vegen å.

Biologi i udvikling C 2. udgave ibog svarende til s. 14-18+21-26+215-222+224-227+237-250 i fysisk bog.

Supplerende stof: Dokumentarfilm: De ferske vande.
Forskere hiver DNA ud af vandløb. Videnskab.dk

GEOGRAFI

Emner/begreber
Vandets kredsløb
Vandbalanceligning
Vandbalance ligningens faktorer
Jordbundsforhold og grundvand
Overfladeafstrømning
Landskaber dannet af vand
Vandforbrug og vandstress
Vandforurening
Vandoplande og vandskel

Øvelser
Jordtypers permeabilitet - sand og ler (35)
Vands landskabsdannende virkning (36)
Felttur forundersøgelse: Vegen å – Geografi (37)  Vegen å projektrapport
Felttur målinger: Vegen Å – Geografidel (38)  Vegen å projektrapport

Lærebogsmateriale

Der er er anvendt   Naturgeografiportalen som må tilgåes fra internettet.


Indhold
Kernestof:

Supplerende stof:

Skriftligt arbejde:
Titel Afleveringsdato
Kemiaflevering: Videorapport-Fældningstitrering 09-03-2025
Fotosyntese og respiration 10-03-2025
Videoaflevering 15-03-2025
NF-Projekt 3: VEGEN Å 17-03-2025
Vegen å projekt 17-03-2025
Vegen å projekt 17-03-2025
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 34 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 4 POP2 - Fremtidens fødevarer (EAMV- Holstebro)

Projekt og praktikforløb 2 har til formål, at eleverne møder karrierer/uddannelsesmuligheder indenfor de naturvidenskabelige fag. Dette gør de i et samarbejde mellem EAMV- Holstebro: Laborant og  Procesteknolog; og Holstebro Gymnasium og HF.

Projektets overordnede beskrivelses ses nedenfor:

"FREMTIDENS FØDEVARER

INTRODUKTION
Vores fremtidige mad og drikkevaner er i fokus i dette POP-forløb (Projekt g Praktikforløb). En analyse fra Landbrug & Fødevarer1 viser, at vores holdning og vaner til kost er under forandring. Flere danskere er bl.a. blevet mere nysgerrig på plantebaserede måltidsløsninger og færdigretter. Dette handler bl.a. om større bevidsthed om bæredygtighed, begrænsning af madspild og genbrug, samt ønsket om at leve sundt.  
Omvendt er salget er de koffeinholdige energidrikke eksploderet de seneste år.2 I 2021 blev der således solgt fem gange så mange energidrikke som i 2010. Energidrikkens popularitet ser ikke ud til at stoppe på trods af det høje energiindhold og koffeins påvirkning af hjerterytmen.3 I dette forløb vil vi undersøge forbruget af kød i verden og energidrikke i Danmark. Vi vil besøge Erhvervsakademi MidtVest, hvor I enten vil eksperimentere med at anvende kartoffelprotein i farsbrød eller undersøge koffeinindholdet i energidrikke. Ligeledes vil I som del af forløbet undersøge de ernærings- og sundhedsmæssige perspektiver ved berigede fødevarer og protein alternativer. Afrundingsvist skal I undersøge hvilke job og uddannelser, man kan tage, hvis man vil arbejde med at fremstille fremtidens fødevarer.
  
PRODUKT
Som opsamling på forløbet skal I lave en planche, som skal præsenteres ved projektforløbets afslutning. I præsentationen skal I i biologidelen vurdere, hvorvidt gule flækærter og/eller melorme er et godt alternativt til oksekød. I kemidelen skal i undersøge berigede fødevarer og beskrive analysemetoder, som I har arbejdet med på EAMV. I geografi skal I indsætte de to kort fra opgave 1, diagrammet med grafer fra opgave 2 samt egen graf og kort over salget af energidrikke med forklarende og uddybende tekst på jeres poster. I skal derudover beskrive job og uddannelser, som I har fået kendskab til i dette POP-forløb.
1 https://goderaavarer.dk/temaer/foedevaretrends
2 https://coopanalyse.dk/analyse/02_9999-21-energidrik/
3 https://taenk.dk/forbrugerliv/mad-og-indkoeb/er-energidrik-skadeligt"
  
Indhold
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 0 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 6 Afsluttende Skriftligt Produkt (ASP)

Eleverne arbejder i det afsluttende skriftlige produkt (ASP) med et af de tre projektforløb: "Klima", "Sundhed og fødevarer" eller "Vegen Å". De arbejder med projektet i to projektdage med to moduler i hvert NF-fag.

Det afsluttende skriftlige produkt munder ud i aflevering af en projektopgave (synopsis-lignende) af 5 sider inkl. figurer, beregninger og lignende som forsvares ved den interne, flerfaglige, individuelle eksamen.

Eleverne informeres om læreplanens beskrivelse af det afsluttende skriftlige produkt og hvordan eksamen forløber.
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 6 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer