Holdet 2023 Ke/w - Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er) 2023/24 - 2024/25
Institution Egaa Gymnasium
Fag og niveau Kemi B
Lærer(e) Joan Ilsø Sørensen
Hold 2023 Ke/w (1w Ke, 2w Ke)
Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Titel 1 Intro til kemi - atomer og periodesystemet
Titel 2 Drikkevand
Titel 3 Opioider
Titel 4 Kagekemi
Titel 5 Sodavand
Titel 6 Redoxreaktioner
Titel 7 Ølbrygning
Titel 8 Medicinalkemi
Titel 9 Drikkevand II - nitrogenholdige forbindelser
Titel 10 Løse ender?

Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel 1 Intro til kemi - atomer og periodesystemet

Introduktion til atomer, Bohrs atommodel og periodesystemets opbygning.
Afstemning af reaktionsskemaer.

Elevforsøg
Knaldgas
densitet
Reaktion imellem kobber og dibrom
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 10 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 2 Drikkevand

Forstå forskellen mellem et atoms og en ions opbygning og forstå ioner og ionforbindelser.

Eleveksperimenter
Alkoholers blandbarhed i vand
Blandbarhed - hjemmeudgave pga. snefald
Salt i vand - hvilken prøve er hvad? (demivand, vandhanevand og havvand)
Fældningsreaktion - miniintro
Rensning af vand
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 13 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 4 Kagekemi

Forløbet handler om kagekemi:

Herunder afstemning af reaktionsskemaer.
Stofmængdeberegninger.
Idealgasligningen (overfladisk behandlet)
Aktuelle og formelle stofmængdekoncentrationer
Fældningstitrering, hvor saltindholdet i kager blev fundet.

Demoforsøg:
Forskellige kemiske hævemidler

Elevforsøg:
Påvisning af carbohydrater med hhv. Fehlings prøve og diiod.
Bestemmelse af fedtindhold i kager ved destillation
Natron - et kemisk hævemiddel
Bestemmelse af saltindhold i kager

Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 13 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 5 Sodavand

Orgaiske farvestoffers opbygning
Lambert-Beers lov og spektrofotometriske undersøgelse
Dynamisk ligevægt, reaktionsbrøk, ligevægtskonstant og ligevægtsloven.
Forskydning af ligevægte ud fra ligevægtsloven og ud fra Le Chateliers princip: Koncentrationsændring og volumenændring.
Syrer og baser og syre-basereaktioner
Styrkekonstaner og styrkeeksponenter.
pH-beregninger i opløsninger af stærke og svage syrer
Pufferligningen
Bjerrumdiagram
Titrerkurver.


Eleveksperimenter
Adskillelse af plantepigmenter med TLC
Cochenilleindhold i en rød sodavand
Indgreb i en ligevægt - forsøg
pH i vandige opløsninger af salte
Syrestyrke og hydronolysegrad
phosphorsyreindhold i cola og citronsyreindhold i fanta

Demoeksperiment
Syre-basetitrering af eddike
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 21 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 6 Redoxreaktioner

Redoxreaktioner, herunder afstemning med oxidationstal


Demoeksperiment
Rensning af sølv

Eleveksperimenter
Spændingsrækken
Mangans oxidationstrin
Den kemiske kamæleon
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 6 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 7 Ølbrygning

Reaktionshastighed
energiprofiler
faktorer der har indflydelse på reaktionshastigheden, herunder enzymer.

Organisk kemi:
Alkoholers, aldehyder, ketoner, estere og carboxylsyrers opbygning og navngivning
Carbohydraters opbygning og omdannelse.
kondensationsreaktion og hydrolyse.
mono-, di- og polysaccarider
Alfa og beta-bindinger i monosaccarider.
brygprocessen
isomeri - på D- og L-form i monosaccharider.


Eleveksperimenter
Faktorer der påvirker reaktionshastigheden
Simple gærforsøg
Fehlingsprøve II
Esterdannelse - fremstilling af dufte (mikroskala)
Reaktioner med aldehyder og ketoner
Produktion af øl
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 14 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer