Titel
3
|
Mikroorganismer - en gave eller en trussel?
INDHOLD
Forløbet blev indledt med en gennemgang af proteiners opbygning, herunder den primære, sekundære og tertiære struktur samt kvartinære struktur. Fokus var på den tertiære strukturs betydning for proteinets funktionalitet med perspektivering til enzymers aktivitet og eventuelle denaturering.
Derefter enzymteori med tilhørende begrebsliste.
Inden vi kunne beskæftige os teoretisk med processerne i ølbrygning, fik vi en forståelse for forskellen mellem gæring og respiration, og foretog en grundig bearbejdning af bakterievækstkurven (den mikrobielle vækstkurve) og vækstfaktorer, samt reaktionsskemaet for alkoholgæring. Vi så filmklip fra "Bryggeren" og fik en dialog om hvorfor det kunne være svært at brygge en ordentlig øl tilbage i 1800-tallet, herunder termometrets betydning.
Vi afsluttede delområdet med enzymer og gæring med et rapportforsøg, hvor vi undersøgte forskellige organismers og materialers evne til at udskille amylase (nedbryde stivelse i en agarplade).
Det næste delområde handlede om bakterier, infektionsbiologi og resistens, hvor vi primært arbejdede i et kompendium. Vi havde fokus på bakteriens opbygning (især cellevæv) og forskellen mellem gram-positive og gram-negative bakterier og forskellige typer af antibiotika. Dokumentaren "Den dag penicillinen ikke virker" tjente som oplæg til gennemgang og drøftelse af udviklingen af resistens og diskussion af brugen af antibiotika.
Eleverne udførte kimfaldsundersøgelse og endvidere et håndhygiejneforsøg, også udført på vækstmediet kødpeptonagar.
Slutteligt i dette delforløb arbejdede vi med infektionsbiologi med fokus på menneskets normale mikroflora, herunder de gavnlige mælkesyrebakterier og slimhindernes rolle i kroppens forsvar mod sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Virus-partiklens opbygning blev gennemgået, og eleverne læste selv om viruspartiklens formering.
Nøglebegreber:
proteiners opbygning og strukturniveauer, peptidbinding, enzymer, substrat, produkt, aktive center, reaktionshastighed, aktiveringsenergi, cofaktor, temperatur-optimum, pH-optimum, denaturering.
bakterievækstkurven, gærcelle, alkoholgæring, ethanol, respiration, ATP, vækstfaktorer (temperatur og pH), ølbrygningsprocedure (teoretisk), malt, ølurt.
bakteriers cellevæg (gram-positiv, gram-negativ), antibiotika, smalspektret/bredspektret, antibiotikaresistens, udvikling af antibiotikaresistens, overførsel af resistens: konjugation, transformation, transduktion.
kimtal, agarplade, kolonier, håndhygiejne, smittespredning.
infektionsbiologi: den normale mikroflora, mælkesyrebakterier, slimhinder, sygdomsfremkaldende mikroorganismer, virus-partikel.
KERNESTOF
̶ ̶ makromolekyler: opbygning og biologisk funktion af proteiner
̶ enzymer: opbygning, funktion og faktorer, der påvirker enzymaktiviteten
-mikrobiologi: vækst og vækstfaktorer, infektionsbiologi og resistens
̶ virus: opbygning og formering
̶ biokemiske processer: respiration og gæring
PENSUM
-Sammenskrivning/pdf-fil i OneNote: "Proteiner" (skrevet af Anne Grimsbjerg Pedersen)
-Biologi i fokus (2. udg., Nucleus, 2013): Side 69-80.
-Tekst/kopi: "Fordøjelse af kulhydrat", fra "Biokemi og molekylærbiologi" af J. Bremer (2. udg., Nucleus, 2000): S. 163-164 øverst.
--Tekst/kopi: "Mikroorganismer og bioteknologi", kopi fra Biologi til tiden (2. udg., Nucleus, 2009): s. 141-147, 2. spalte midt.
-Mikroskopisk Liv - Biologi med fokus på mikroorganismer (1. udg. 2004, Nucleus):
s. 12, 2. spalte + Figur 6 (om virus), 20-23, 67-72, 2. spalte øverst, 78-82, 2. spalte øverst, 85-89, 1. spalte øverst, 95-100, 1. spalte midt.
-Mikrobiologi-kompendium, udleveret fysisk og på OneNote (skrevet af Pernille Kirstine Birck Langer og Anne Grimsbjerg Pedersen): s. 1-33.
-Podcast: "Bakterier - fra skurke til helte": De første 18 minutter med Shiraz Ali Shah, seniorforsker: Tarme, bakterier og sundhed:
https://www.regionh.dk/presse-og-nyt/pressemeddelelser-og-nyheder/Sider/Podcasts-Bakterier-har-stor-indflydelse-p%C3%A5-vores-sundhed.aspx
-Film: DR TV (1996): "Bryggeren", 1. del. Minuttal: 00:00-17:54. Blev fremvist via MitCFU.
-Film: DR TV (2016): DR1 Dokumentaren: "Den dag penicillinen ikke virker" (59 minutter). Blev fremvist via MitCFU.
-Tekst/kopi om viruspartiklen og dens formering, fra "Biokemi og molekylærbiologi" af J. Bremer (2. udg., Nucleus, 2000): S. 28-31 (læs selv).
ØVELSER
- Rapportøvelse: Undersøgelse af forskellige organismers udskillelse af amylase
-Øvelse: Bakterier, kimfald og håndhygiejne (del af mikrobiologi-kompendium)
|