Titel
3
|
Kost og fødevarer - biologi
INDHOLD
Vi har i dette forløb arbejdet med:
Kostens energigivende stoffer (kulhydrat, fedt og protein), De officielle kostråd, enzymer, og menneskets fordøjelse. Endvidere har vi i slutningen af forløbet arbejdet med insekter om fødevarer/kød, dels med teoretiske opgaver og dels med praktiske øvelser med melbillelarver.
NØGLEBEGREBER
Kosten: Kulhydrat, herunder monosakkarider, disakkarider, polysakkarider; samt kostfibre; fedt, herunder mættet og monoumættet samt polyumættet fedt; protein, herunder aminosyrer; officielle kostråd.
Fordøjelsen: Mund, spiserør, mavens funktion, bugspytkirtlens funktion, tyndtarmens funktion, tyktarmens funktion.
Enzymer: Substrat, enzym-substrat-kompleks, produkt, amylase, reaktionshastighed, temperaturoptimum, pH-optimum, denaturering.
Insekter som kød: melbillelarvens livscyklus, abiotiske faktorer, præferencer/præference-undersøgelse, enzymer, enzymaktivitet, næringsstofindhold i kødtyper, melbillelarvens respiration, spirakler og trakéer.
KERNESTOF
-biologiske makromolekyler og deres biologiske betydning
-enzymer
-respiration
-organsystemers opbygning og funktion
PENSUM
-Biologi i udvikling (1. udg., Nucleus), s. 75-82, 2. spalte midt, 86-92.
-Insekter som mad (1. udg., Nucleus, 2021), s. 6-14 midt., s. 32 midt-35.
ØVELSER
-Øvelse: Nedbrydning af stivelse ved hjælp af amylase
-Fælles øvelse: Respirationens størrelse hos melbillelarver
-Øvelser med melbillelarver: Eleverne kunne vælge frit mellem tre forskellige øvelser:
"Observation af melbillestadier", "Undersøgelse: Præferencer", "Undersøgelse: Respirationens størrelse hos melbillelarver".
|