Holdet 1d nv2 (2025/26) - Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er) 2025/26
Institution Hjørring Gymnasium / STX og HF
Fag og niveau Nat. grundf. -
Lærer(e) Fynn-Rasmus Lange, Henrik Bach Andersen
Hold 2025 nv2/d (1d nv2)

Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Titel 1 Surt, sødt og konservering

Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel 1 Surt, sødt og konservering

Surt, sødt og konservering

Biologi:
Bakteriers formering (deling)
Den mikrobielle vækstkurve
Eksponentiel vækst
Mikrobiel spredning
Betydning af sterilt arbejde, udluftning mm.
(abiotiske) faktorers indflydelse på nedbrydning - bl.a. vand og temperatur
Konservering af fødevarer

Øvelser (biologi):
- Nedbrydningsforsøg med havregryn eller toastbrød (rapport)
- Kimfaldsøvelse (rapport)


Kemi:

Naturvidenskabelig metode.
Kvantitative og kvalitative analyser
Hypotetisk deduktiv og empirisk induktiv  

Syre og basereaktioner
Fraspaltning og optagelse af hydroner
Dannelse af oxonium ved reaktion med vand.
Stærke og svage syrer.
pH-begrebet og PH-måling.
pH-meter og pH-indikatorer
Fortynding af opløsninger

Sukkerstoffer, kulhydrater (Carbohydrater) saccharider.
Mono-, di- og polysaccharider
Standardkurve
Densitet
Sukkerindhold i sodavand.

Fejlkilder og brug af laboratorieudstyr

Øvelser (kemi):
- pH-måling og fortyndinger (journal)
- Sukkerindhold i sodavand ((journal))
Indhold
Kernestof:

Skriftligt arbejde:
Titel Afleveringsdato
pH-måling 26-09-2025
Faktorers betydning for biologisk nedbrydning 10-10-2025
Rapport - Sukkerindhold i sodavand 20-10-2025
Kimfaldsøvelse 30-10-2025
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 14 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer