Holdet 1o nv2 (2025/26) - Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er) 2025/26
Institution Hjørring Gymnasium / STX og HF
Fag og niveau Nat. grundf. -
Lærer(e) Daniel Geneser Woo Shing Hai, Lars Ringsted Kristiansen
Hold 2025 nv2/o (1o nv2)

Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Titel 1 Surt, sødt og konservering

Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel 1 Surt, sødt og konservering

Kemi:

Naturvidenskabelig metode.
Kvantitative og kvalitative analyser
Hypotetisk deduktiv og empirisk induktiv  

Syre og basereaktioner
Fraspaltning og optagelse af hydroner
Dannelse af oxonium ved reaktion med vand.
Stærke og svage syrer.
pH-begrebet og PH-måling.
pH-meter og pH-indikatorer
Fortynding af opløsninger

Sukkerstoffer, kulhydrater (Carbohydrater) saccharider.
Mono-, di- og polysaccharider
Standardkurve
Densitet
Sukkerindhold i sodavand.

Fejlkilder og brug af laboratorieudstyr

Øvelser (kemi):
- pH-måling og fortyndinger (Rapport)
- Sukkerindhold i sodavand ((Rapport))Kemi:




Biologi:

Lavet rådneforsøg med toastbrød, i forbindelse med at undersøge fødevarers holdbarhed og hvad man kan gøre for at få dem til at holde længere og blive fordærvet hurtigere.

Efterfølgende laves et yoghurtforsøg, hvor der laves yoghurt af mælk (man kan lave yoghurt af mælk der er ved at blive for gammelt).
Der laves en rapport over hvad der sker med den mikrobielle vækst af de ønskede bakterier i "yoghurten" og hvordan det kan observeres ud fra temperatur- og pH-kurver.

Der laves rapport til yoghurtforsøget, med inddragelse af erfaringerne fra toastforsøget.
Indhold
Kernestof:

Skriftligt arbejde:
Titel Afleveringsdato
Rapport: Måling af pH 03-10-2025
Yoghurtrapport 08-10-2025
Rapport: Sukkerindholdet i sodavand. 29-10-2025
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 14 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer