Titel
2
|
F#2: Fermenteret mad og produktion
Faglige mål:
Der er særligt fokus på:
-Eksperimentelle metoder og laboratoriefærdigheder
-Læse faglige tekster og formidle dem.
-Forstå og forklare figurer
-Anvende faglig viden til at behandle problemstillinger og udvikle produkter
Indhold:
Klassen arbejder med hvordan vi kan udnytte mikroorganismer til at fremstille fermenterede fødevarer. Målet er at lave en god surdejspizza med hjemmefremstillet mozzarella. Derefter arbjdede klassen med hvordan gensplejsede mikroorganismer kan anvendes til produktion af proteiner, fx enzymer og medicin.
Kernestof og supplerende stof:
-Hvad er mikroorganismer og hvor forekommer de: Mikrobiologiske dyrkningsmetoder, celletyper (pro- og eukaryoter), succession i en surdej.
-Celler: Cellernes opbygning, undersystemer, organeller og bestanddele, bakterieceller, svampe- plante- og dyreceller.
-Stofskifteprocesser: Respiration, gæring (alkoholgæring, mælkesyregæring), aerobe og anaerobe processer.
-Vækst i cellekulturer: Bakterievækstkurven, eksponentiel vækst, begrænsende faktor
-Vækstfaktorer, betydningen af: Temperatur, pH, vandkoncentration (osmose), næringsstoffer, giftstoffer, ilt.
-Styring af vækst: Fermentering, konservering (varme, kulde, pH, tørring, saltning, sukring, konserveringmidler, konkurrence
-Fermentering af bestemte fødevaregrupper: Mælk (yoghurt), korn (surdej).
-Molekyler, molekylstruktur, polaritet, opløselighed.
-Proteiners opbygning (primær-, sekundær-, tertiær-, kvarternær struktur), ligander (coenzymer og cofaktorer), stabilitet og denaturering (koagulering ved syrning (yoghurt), med osteløbe og syre (mozzarella) eller temperatur (ricotta). Strukturproteiner i dej (gluten).
-Proteiners funktioner i cellen og kroppen: Enzymer, receptorer, transkriptionsfaktorer, strukturproteiner, bevægelsesproteiner.
-Carbohydrater: Stivelse i mel
-Kromosomer og celledeling (mitose).
-DNA's opbygning: baseparringsprincippet, replikation.
-Gener og genregulering: promotor, ribosombindingssted, proteinkodende sekvens, terminator, trankriptionsfaktor.
-Proteinsyntese: Transkription, translation, den genetiske kode, RNA-polymerase, mRNA, ribosomer, tRNA.
-Gensplejsning: restriktionsenzymer, vektor, plasmider.
-Transformation: Markørgener, selektionsgen, resistens.
Læsestof:
Egebo m.fl.: Biologi til tiden, Nucleus 2011, s. 141-147
Torp: Biokemibogen, Nucleus, 2010, s. 11-17, 71-78
Eksperimentelt arbejde og andet empiribaseret arbejde:
-Mikrobiologisk undersøgelse af omgivelserne (aftryk på PCA)
-Syrning af yoghurt
-Fremstilling af mozzarella og ricotta
-Opformering af surdej
-Glutenprøve
-Hævning og bagning af pizzaer
-Virtuel undersøgelse af 3D-model af Chymosin
-Transformation af bakterier (Biosensor 2 fra Bitech Academy).
|