Holdet 1j nv (2025/26) - Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er) 2025/26
Institution Øregård Gymnasium
Fag og niveau Nat. grundf. -
Lærer(e) Jeanette Aabye-Bergen, Line Birch Overby
Hold 2025 nv/j (1j nv, 1j nv-bi, 1j nv-fy)

Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Titel 1 Chili og varme
Titel 2 Varme
Titel 3 Chili

Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel 1 Chili og varme

Chili

Biologi: Smagssansen, evolution og selektion, receptor/ionkanal ifbm. capsaicin.
Aktivitet 2.3
Aktivitet 2.4
Eksperiment (øvelsesdeling): aktivitet 7.2

Kemi: Polære bindinger og hydrofile/fobe grupper, elektronegativitet. Eleverne skal kunne tælle hydrofile og -fobe grupper og afgøre ud fra forholdet om molekylet er polært eller upolært ud fra tommelfingerreglen 1:4.
Aktivitet 3.1
Aktivitet 3.3
Eksperiment (øvelsesdeling): aktivitet 3.6.

Materiale: Chili - biologi og kemi. Temahæfte til naturvidenskabeligt grundforløb
S. 6-15, 18-26, 29-43
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 36 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer

Titel 2 Varme

Materiale:
Varme bogen side 9-13 og side 16-19
(OBS: opdateres)
Kompendium: side 3-12 og side 21-24
Udleveret kopi omhandlende "Den naturvidenskabelige metode"
PowerPoints fra undervisningen (se dokumenter i lektio)

Portfolio-eksperimenter:
- Årstiderne: modelforsøg med styropor kugle til at simulere årstiderne på Jorden.
- Indstrålingsvinkel: eksperiment med pyranometer for at undersøge intensiteten (W/m^2) som funktion af indstrålingsvinklen.
- Albedo lab: laboratorieforsøg med formål at undersøge hvordan forskellige farver opvarmes forskelligt når de udsættes for den samme lysintensitet over tid.
- Albedo felt: feltundersøgelse med pyranometer for at kunne beregne albedoen af forskellige overflader.
- Opvarmning af sand og vand: eksperiment hvor man undersøger hvordan sand og vand opvarmes forskelligt når de udsættes for den samme varmestråling.
(OBS: opdateres)
- Densitet af koldt og varmt vand: kvalitativt forsøg hvor man undersøger ændringer i vands volumen når vand hhv. nedkøles og opvarmes.
- Grønlandspumpen:  modelforsøg med simulering af havstrømmene i Nordatlanten.

Vigtige fysiske størrelser og deres enheder som du skal kende:
- Energi ( J - Joule ), effekt ( W - watt ), intensitet ( W/m^2 - watt per kvadratmeter, temperatur (grader C), masse (kg - kilogram), specifik varmekapacitet (J/(kg*C - Joule per kilogram pr. grader celsius) , densitet (kg/m^3  - kilogram pr. kubikmeter, eller g/cm^3 - gram pr. kubikcentimeter, eller g/ml - gram pr milliliter)

Vigtige formler du skal kende:
- Effektformlen ( P = E/t )
- Termisk energi ( E = m*c*(DeltaT) )
- Densitet ( rho = m/V )
- Albedo ( albedo = I_ind/I_ud )

Vigtige geografi-koncepter du skal kunne forklare:
- Årstiderne: jordens hældning, indstrålingsvinkel
- Nutella-modellen og indstrålingsvinkel
- Albedo-effekten
- Kyst- og fastlandsklima
- Hydroterm-figurer
- Grønlandspumpen og Golfstrømmen
- Konvektionsstrømme

Al materiale er blevet udleveret på print i forbindelse med undervisningen, og bør kunne findes i den røde nv-mappe.
Du finder desuden også alt materiale digitalt på lektio i  "dokumenter" - "egne hold" - "1j nv" - "varme"
HUSK! det er dit ansvar at sikre dig at du har de udfyldte journaler i din røde nv-mappe når du skal til eksamen.
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 36 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer

Titel 3 Chili

Vi har læst følgende sider i Chili-bogen: 6-7, 9-15,18-26, 29-38, 41-44

Vi har lavet følgende forsøg i bogen:
2.3 - supersmager
2.4 - Tæthed af smagsløg
3.6 - Undersøgelse: Ekstraktion af plantestoffer
7.2 - Bestemmelse af scovilleværdi

Emner:

Smagssansen
- Celler
- Receptor
- Smagsløg
- Supersmager

Molekyleforbindelser:
- Det periodiske system
- Elektronprikformel
- Oktetregel
- Kovalent binding
- Molekyle

Elektronegativitet:

- Udregning af forskel i EN
- Ionbinding, polær kovalent, upolær kovalent

Polaritet:

- Dipol (overfladisk)


Opløselighed:

- Polære og upolære stoffer
- Hydrofobe og hydrofile grupper

Chilivarianter og scovilleværdi

- Evolution
- Sansecelle
- Capsaicin
- Figur 33 – Cellemembran med TRPV1-receptor
- Tilvænning til chili
- Fugle og mus
- Chiliplanter/frugter i fugtige områder vs tørke
- Begrænsende faktorer: Nitrogen
-       Bestemmelse af scoville værdi
Indhold
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 0 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer