Titel
7
|
Forløb 4 FØDEVARE
NF- 4 Fødevare
Hvad er karakteristisk ved den måde som vi skaffer os fødevare på i dag? Hvordan brødføder man en voksende global befolkning? Hvilke udfordringer er der ved fødevareproduktionen i udviklingslande? Hvorfor er der forskelle i ernæringssituationen og kostsammensætning (animalsk/vegetabilsk) i forskellige lande?
Hvorfor var den grønne revolution vigtig i forhold til at afskaffe hungersnød i mange lav-indkomstlande som Mexico, Indien og Kina? Hvilke landbrugs-teknikker gjorde at man fik øget arealproduktiviteten betydeligt?
Hvordan påvirker det moderne landbruget vores vandmiljø og klima? Hvilke kemiske forbindelser indgår i gødning? Hvilke konsekvenser er registreret i det danske vandmiljø som følge af intensiv landbrugsproduktion? Hvad er der sket med vores biodiversitet som følge af ændringer i økosystemerne?
Til forløbet er følgende opgivelser tilknyttet:
Geografi:
Det globale fødevareproblem: Ernæringsproblemer, befolkningspresset på jorden, den grønne Revolution, Kinas landbrugsudvikling, bæredygtighed som begreb, kostsammensætning og konverteringseffektivitet (vegetabilsk til animalsk). Der er arbejdet med det naturligt økosystem, det manipuleret økosystem og transformeret økosystem. Arealproduktivitet, arbejdsproduktivitet, intensivt/ekstensivt landbrugsmetoder, forsyningssikkerhed og tab af biodiversitet og skovfældning. Landegrupper, lav, mellem og højindkomstlande, erhvervsudvikling og kobling til den demografiske transitions model. Hungersnød og den grønne revolutions landbrugsmetoder.
Dansk landbrug som eksempel på et moderne intensivt landbrugssystem. Fokus på strukturudviklingen fra 1950-2020. Produktionsfaktorer, arbejds- og arealproduktivitet, mekanisering og automatisering, specialisering, ændring i koncentration (husdyr) og ændringer i husdyrhold. Øget udvaskning af næringsstoffer til vores vandmiljø.
Fagtekster:
• Kompendium NF-4 Fødevare 1-20 sider.
Weblinks:
HungerMap LIVE (wfp.org)
What the World Eats | National Geographic
Film:
”De skabte Danmark – Bonden” 15.min., https://hval.dk/mitCFU/mm/player/?copydan=030705202150
Norman Borlaug´s historiske arbejde med at afskaffe manglen på fødevarer i bl.a. Mexico og Indien. 8 min. Norman Borlaug https://www.youtube.com/watch?v=Lg9-HTtgFOk
Arbejde med empiri:
Analyse af date fra bl.a. https://ourworldindata.org/ jfr. opgave 1-10
Analyse af nøgletal der afspejler strukturudviklingen af dansk landbrug i perioden fra 1950-2016.
Øvelser:
Øv_erhvervsudvikling_Foursaties model 2024 3 sider med tekst
Opgave 1-10 NF-4 kompendium - fødevare
Opgave Strukturudvikling i dansk landbrug 1950-2020 nøgletal
Antal sider: 24
Biologi:
Kemi:
Ioner, positive ioner (+), negative ioner (-), ioners ladning, enatomige ioner, fleratomige ioner
Ionforbindelser (salte), iongitter, formelenhed, ionreaktioner, opløste ioner, opløsningsreaktioner, let- og tungtopløselige salte, fældningsreaktioner, Phosphat-fældning
Syre-basereaktioner, syrer, baser, hydron, korresponderende syre-basepar, styrke, pH-begrebet, måling af pH, syre-basetitrering
Øvelser:
Phosphatfældning (ekskursion)
Fældningsreaktioner (rapport)
Titrering af husholdningseddike (rapport)
NF i HF, side 36-37, 40-41, 54-55, 66-73
Antal sider: 12
|