Titel
12
|
Det du spiser
49,6 normalsider
Øvelse: 5.3 Fehlings prøve
BEGREBER, DU SKAL KUNNE FORKLARE
- Spejlbilledisomeri, R/S-isomeri, asymmetrisk carbonatom, racemisk blanding.
- Saccharid (carbohydrat, kulhydrat), monosaccharid, aldohexose, D- og L-form, D-glucose, D-glucopyranose, \alpha- og \beta-form.
- Ketohexose, keto-enolomlejring, fructose, fructopyranose, fructofuranose,
- Disaccharid, glykosid-binding, hydrolyse, enzym.
- Polysaccharid, stivelse, amylose, amylopectin, glucogen, cellulose.
- Aminosyre, peptid, amidbinding, amfoion, protein, proteinstruktur, \alpha-helix, \beta-foldeblad, denaturering.
- Z/E-isomeri (cis/trans-isomeri).
- Fedt, triglycerid, fedtsyre, mættet/umættet/polyumættet, hærdning, harskning.
TING, DU SKAL KUNNE
- De tre hovednæringsgrupper.
- Afgøre om et carbonatomer asymmetrisk.
- Afgøre om der er tale om R-form eller S-form.
- Tegne strukturformlen for en aldohexose.
- Gøre rede for ringslutning af aldohexose.
- Tegne strukturformlen for en ketohexose.
- Gøre rede for ringslutning af en ketohexose.
- Gøre rede for sammenbinding af to monosaccharider til et disaccharid.
- Gøre rede for sammenbinding af monosaccharider til et polysaccharid.
- Gøre rede for en aminosyrers generelle opbygning.
- Gøre rede for sammenbindingen af to aminosyrer til et dipeptid.
- Gøre rede for proteiners struktur.
- Afgøre om der er tale om Z-form eller E-form.
- Gøre rede for opbygningen af et triglycerid.
|