Titel
7
|
Kost
Kort introduktion til hovedbestanddelene i kosten med fokus på de tre energigivende stoffer protein, fedt og kulhydrater.
Kostens bestanddele, energiindhold, carbohydrater, monosaccharider, hexoser, stereoisomere, fischerprojektion, D- og L-form, alfa-D-glucose, beta-D-glucose, optisk aktive, Fehlings prøve, omlejring, disaccharider, hydrolyse, sødemidler, polysaccharider, amylose, amylopectin, helix, påvisning med diiod, fotosyntese, cellulose, kostfibre.
Aminer, amider, Aminosyrer, amfoion, amfolyt, dipeptid, peptidbinding, sp2-hybridiserede, peptidkæder, aminosyresekvensen, N-terminale ende, C-terminale ende, primær struktur, sekundær struktur, foldebladsform, spiralform, alfa-helix, beta-foldebladsstruktur, tertiær struktur, bindingsforhold, hydrogenbinding, ionbindin, svovlbroer, polær og upolær vekselvirkning, kvaternære struktur, denaturering, enzymer, katalysatorer, substrat, aktive center, enzym-substrat-kompleks, "lås og nøgle model", induceret tilpasning.
Lipider, triglycerider, fedtsyrer, navngivning fedtsyrer, mættede, monoumættede, polyumættede, addition, iodtal, hærdning, trans-fedtsyrer, forsæbning, forsæbningstal, hydrolyse, syretal.
Eleverne har i grupper arbejdet med opbygning, polaritet og kemiske egenskaber for kulhydrater, triglycerider, proteiner og enzymer og de enkelte grupper har holdt oplæg for resten af holdet.
Basiskemi B 1. udgave 1. oplag 2010 side 170 - 177, 215 - 241
Basiskemi A, 1. udgave, 1. oplag 2011 side 161 - 180
Øvelser
Et fedtstofs indhold af dobbeltbindinger (Iodtal for et fedtstof)
Påvisning af protein i fødevarer
|