Holdet h22hxTK-FØ - Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er) 2024/25
Institution UCH
Fag og niveau Teknikfag A
Lærer(e) Ditte Kristina Jørgensen, Lone Knold, Niels Kristian Mølgaard
Hold h22hxTK-FØ (h24hxTK-FØ)
Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Titel 1 Sensorik
Titel 2 Mejerikemi
Titel 3 Projekt - klimavenlig produkt
Titel 4 Hydrokolloider
Titel 5 Minieksamensprojekt
Titel 6 Eksamensprojekt

Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel 2 Mejerikemi

Mejerikemi. Mælkesyrebakterier, probiotika, syrningskurver, kaseinudfældning, syrnede produkter, mikrobiologiske og sensoriske analyser. Hygiejne. Procesdiagrammer. HACCP, næringsdeklaration, lovgivning, viskositet

Forsøg: Fremstilling af selvvalgt yoghurt/ost


Indhold
Kernestof:

Skriftligt arbejde:
Titel Afleveringsdato
Mejeri 18-09-2024
Omfang Estimeret: 29,00 moduler
Dækker over: 24 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 3 Projekt - klimavenlig produkt

PROJEKT - KLIMAVENLIG produkt

Projektstyring, problemanalyse, problemformulering, rapportskrivning.

Vitakost, CO2-regnskab, teksturanalyser med Loggerpro, tørstof- og askeanalyse, Kjeldahl og Soxhlet.

Aflevering af rapport og mundtlig fremlæggelse.

Der er ligeledes arbejdet med Enzymer. Teori, småforsøg med enzymer - juicefremstilling (nedbrydning af cellevægge), nedbrydning af stivelse i kartoffelmel, klaring af juice.
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: 37,00 moduler
Dækker over: 41 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 4 Hydrokolloider

HYDROKOLLOIDER

Test af vingummi, Udvinding af pektin og fremstilling af produkt med valgfrit hydrokollid. Test af konsistens og produktudvikling

Procesdiagram og fremlæggelse

Besøg på Erhvervsakadami Vest for konsistensanalyse, vandaktivitet, NIR og farvemåling

Besøg hos EUD bager for bæredygtigt brødprojekt
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: 6,00 moduler
Dækker over: 35 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 5 Minieksamensprojekt

MINIEKSAMENSPROJEKT

Mini-eksamensoplæg 1 – Naturlægemidler og kosttilskud
Opgavebeskrivelse:
Naturlægemidler og kosttilskud oplever stigende popularitet og anvendelse. Disse produkter indeholder ofte aktive stoffer, der er udvundet af planter, og deres produktion kræver både teknisk indsigt og overholdelse af sundheds- og sikkerhedsmæssige krav.
Du kan/skal:
• Udvælge en plante, som indeholder et aktivt stof, der kan anvendes i et naturlægemiddel eller kosttilskud.
• Planlægge og udføre en fremstillingsproces, der inkluderer:
o Udvinding og oprensning af det aktive stof.
o Opsætning af krav til produktet (fx koncentration, renhed og stabilitet).
o Kvalitetskontrol af det færdige produkt.
• Optimere en eller flere delprocesser i fremstillingen og begrunde dine teknologiske valg.
• Udarbejde et procesdiagram
• Diskutere det sundhedsmæssige aspekt af det valgte produkt, herunder effekt, bivirkninger og sikkerhed.
• Inddrage relevant lovgivning, fx regler om naturlægemidler, kosttilskud og fødevaresikkerhed.
• Vurdere sikkerheds- og risikofaktorer ved laboratoriearbejdet.


Mini-eksamensoplæg 2 – Functional Foods – Fremstilling af funktionelle fødevarer

Opgavebeskrivelse:
Functional foods er fødevarer, der har en sundhedsfremmende effekt ud over deres almindelige næringsværdi. Disse produkter kan være udviklet gennem tilsætning, fjernelse eller ændring af komponenter ved hjælp af traditionelle eller bioteknologiske metoder.
Du skal:
• Udvælge et funktionelt fødevareprodukt, som har en dokumenteret positiv effekt på sundhed eller ernæring.
• Udvikle og fremstille et produkt inden for kategorien functional foods med vægt på én særlig forarbejdningsteknik, kemisk eller bioteknologisk proces.
• Optimere den valgte teknik/proces og begrunde dine valg.
• Udarbejde relevante krav til produktet
• Udføre kvalitetskontroller af produktet
• Opsætte et procesdiagram
• Diskutere produktets sundhedsmæssige og ernæringsmæssige aspekter.
• Udarbejde en næringsdeklaration til produktet baseret på teoretiske værdier
• Inddrage relevant lovgivning vedrørende funktionelle fødevarer.
• Vurdere sikkerheds- og risikofaktorer i laboratoriearbejdet.
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: 61,00 moduler
Dækker over: 51 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 6 Eksamensprojekt

Der udleveres oplæg der vælges imellem
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: 90,00 moduler
Dækker over: 90 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer