Holdet E2024 nf/j HF - Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er) 2024/25
Institution NEXT
Fag og niveau Nat. faggruppe -
Lærer(e) Maya Bonde Andersen, Rasmus Klausen, Thomas Dale Simonsen
Hold E2024 nf/j HF (E1j nf/ke HF)
Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Titel 1 Forløb#1: klimaforandringer og masseuddøen
Titel 2 Forløb#2: Liv og vand
Titel 3 Forløb#3: Kost og sundhed
Titel 4 Forløb#4: extra kemi

Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel 1 Forløb#1: klimaforandringer og masseuddøen

Gasudslip og drivhusgas, klimapåvirkning
de 10 første alkaner
atomer og molekyler
Kovalente bindinger
Periodiske system
Forbrænding af alkaner
fuldstænding forbrænding
fossile brændstoffer
redox: fotosyntese, respiration, forbrænding
CO2 neutralt
afstemning
mængdeberegninger
syrebase kemi
hydroner, oxonium, hydroxid
pH-skala
pH i havet
kalksopløselighed
C-kredsløb

Ekskursion: Stevns Klint

Forsøg:
gæring af bioethanol, kvalitativt
gæring af bioethanol, kvantitativt
kalk fra Stevns Klint opløst i eddike
Indhold


Skriftligt arbejde:
Titel Afleveringsdato
Genaflevering: bio-ethanol 20-11-2024
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 0 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 2 Forløb#2: Liv og vand

vand: molekyle, egenskaber, opbygning, polaritet
salte og ioner
ædelgasregel
periodiske system
elektronegativitet
polaritet
ionbindinger
simple og sammensatte ioner
opløselighed, let og tung
fældningsreaktioner
N-kredsløb
aminosyrer
nitrat, nitrit
phosphat i drikkevand

Ekskursion: Frederiksberg Drikkevandsforsyning

Forsøg:
opløsning af sukker (molekyle) og salt (ionforbindelse) i vand (mini forsøg), kvalitativt
fældningsreaktioner, kvalitativt
osmoseforsøg med kartofler, kvantitativt
osmoseforsøg med agurk, kvalitativt
Indhold


Skriftligt arbejde:
Titel Afleveringsdato
Fældningsreaktioner journal 18-02-2025
Individuel opgave om ioner 23-02-2025
Fældningsreaktioner 24-02-2025
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 0 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 3 Forløb#3: Kost og sundhed

Sukkermolekylers opbygning: mono, di og polysakkarider
kovalente bindinger
ædelgasregel
makromolekylers opbygning: kulhydrater, fedtstoffer, proteiner
kondensation og hydrolyse
glycosidbindinger, peptidbindinger, lipidbindinger
hydrofobe og hydrofile grupper
opløselighed og blandbarhed
polaritet
elektronegativitet
pH, syrebase kemi
enzymer
redox: fotosyntese, respiration, forbrænding

Ekskursion: Hvidovre Hospital

Forsøg:
Polaritet og blandbarhed
Stivelse og amylase
Denaturering af protein
Fedt og base
Indhold
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 0 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 4 Forløb#4: extra kemi

redox: fotosyntese, respiration, forbrændingsreaktioner
redox: metallernes spændingsrække

repetition:
periodiske system
ædelgasregel
molekyler, ionforbindelser
elektronegativitet
polaritet
opløselighed og blandbarhed
fældning
mængdeberegninger

Forsøg:
metallernes spændingsrække, kvalitativ
rense sølvtøj, kvalitativ
Ekstraktion af farvestof fra spinat og gulerod, kvalitativ

Gentagne forsøg:
gæring af bioethanol, kvantitativ
kalk i eddike, kvantitativ
blandbarhed og polaritet, kvalitativ
Indhold
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 0 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer