Holdet GF1 nv (2025/26) - Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er) 2025/26
Institution Gribskov Gymnasium
Fag og niveau Nat. grundf. -
Lærer(e) Henning Vølund Tømmerholt, Kasper Berthelsen
Hold 2025 nv/GF1 (GF1 nv-1, GF1 nv-2)

Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Titel 1 Skoven
Titel 2 Fødevarer og ernæring

Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel 1 Skoven

Fagene biologi og fysik er repræsenteret.
Vi ser på fotosyntese og solenergi
Forløbet indeholder feltobservation og laboratoriearbejde.

Der arbejdes med kompetencemålene:
Udføre eksperimentelt arbejde,
Rapportskrivning,
Behandling af kvantitative empiriske data
Anvende modeller.
Anvendelse af enheder i beregninger

Eksperimentelt arbejde:
Skovtur til Høbjerg Hegn med fokus på naturvidenskabelig metode eksemplificeret med observationer og hypoteseopstilling
Påvisnning af hhv fotosyntese og respiration hos Andemadsplanter
Opsamling af lysenergi fra solen vha. grønne dåser med vand der opvarmes i solen.
Bestemmelse af fordampningsvarmen Lf vha. elkedel og energimåler og vægt

Skriftligt arbejde til portfolioen
Biologirapport om øvelsen "Fotosyntese og respiration"
Fysikrapport om ENERGI over forsøgene: Opsamling af lysenergi og Vands fordampningsvarme
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 22 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer

Titel 2 Fødevarer og ernæring

Fagene biologi, bioteknologi og kemi er repræsenteret.
Vi ser på fødevarers opbygning og egenskaber og på ernæring, holdbarhed og konservering af fødevarer. Desuden er der fokus på vækstbetingelser for mikroorganismer
Der laves et antal eksperimenter, der skrives grupperapporter over.

Der arbejdes med kompetencemålene: Opstille hypotese,
Excel regneark herunder grafer og regression.

Der samarbejdes med matematik om lineære funktioner.

Eksperimentelt arbejde:

Vækst af mikroorganismer på petriskåle
Osmose i kartofler
Hvad kan blandes med hvad?
Fedt i chips
Saltindhold i brød

Skriftligt arbejde der indgår i portfolioen:

Vækst af mikroorganismer på petriskåle
Osmose i kartofler
Rapport over blandbarhed og fedtstoffer hvor forsøgene Hvad kan blandes med hvad? og Fedt i chips indgår
Rapport over forsøget Saltindhold i brød.
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 35 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer