Holdet 1g nv/1 (2025/26) - Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er) 2025/26
Institution Falkonergårdens Gymnasium og HF
Fag og niveau Nat. grundf. -
Lærer(e) Clotilde Armand Prætorius, Hanne Strunge Nielsen, Jens Kaalby Thomsen, Jesper Parsholt
Hold 2025 nv/1 (1g nv/1, 1g nv/1 bi-ke, 1g nv/1 fy-ge)

Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Titel 1 Fedt - kost og sundhed (bio/kemi NV)

Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel 1 Fedt - kost og sundhed (bio/kemi NV)

Forløbet handler om kost og sundhed med særligt fokus på fedtmolekyler. Forløbet laves i samarbejde mellem biologi og kemi. I forløbet er der fokus på både den naturvidenskabelige metoder i de to fag samt kemi- og biologifagligt stof til emnet.


Den naturvidenskabelige metode fokuspunkter:
- induktive forsøg
- hypotetisk-deduktive forsøg
- hypotesedannelse
- Kvalitative vs. kvantitative undersøgelser
- kvalitative data
- kvantitative data
- kontrolleret forsøg
- variabler og variabelkontrol
- usikkerheder
- fejlkilder


Biologidelen:
- Forskelle mht. fødesøgning, fordøjelse og energibehov hos forskellige dyregrupper (rovdyr, byttedyr, ensvarm, vekselvarm, drøvtygger og ikke-drøvtygger)
- Energibalance: energiindtag, energiforbrug
- Aerob respiration (med ilt) i cellernes mitokondrier
- Basalstofskifte og arbejdsstofskifte (inkl. beregning af eget basalestofskifte)
- Energibehov afhængig af alder
- Blodkredsløbets opbygning og virkemåde
- Puls i hvile og under arbejde
- Lineær sammenhæng
- Kostens indhold af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer
- De officielle kostråd
- Energiprocentfordelingen
- Kostplaner til forskellige aldersgrupper
- Fordøjelsessystemets opbygning
- Fordøjelsesenzymer
- Fordøjelse af næringsstoffer i kosten

Forsøg:
- Induktivt forsøg: Melon-ananas forsøg. Enzymaktivitet i frugtsaft fra mht. frisk, kogt og frossen melon og ananas. Hvis et proteinnedbrydende enzym fortsat er aktivt, nedbrydes husblas.

- Hypotetisk deduktivt forsøg: Undersøgelse af sammenhængen mellem arbejdsbelastning og puls

- Induktivt forsøg: Kan man drikke vand på hovedet?

- Induktivt forsøg om emulgering (blanding af olie og vand, samt opvaskemiddel)

- Deduktivt forsøg: Nedbrydning af fedt (triglycerider, galdesalte, lipase)

Videoer:
- Hvad er sundt, og hvad er usundt? (https://www.youtube.com/watch?v=yNJSxZMWAUw)

- Fordøjelsen - en oversigt. Kulhydrat, Protein og Fedt (https://www.youtube.com/watch?v=jYqrbZlzK9Q)




Kemidelen
Den naturvidenskabelige metode fokuspunkter:
- induktivt arbejde
- hypotetisk-deduktivt arbejde
- kvalitative og kvantitative undersøgelser
- kvalitative data
- kvantitative data
- kontrolleret forsøg
- evaluering af pålidelighed ved forsøg (variabelkontrol)
- usikkerheder
- fejlkilder

Kemifagligt stof til emnet:
- læring om det periodesystemets hovedgrupper, antal skaller og antal elektroner i yderste skal
- Bohrs atommodel vises
- gentagelse af oktektreglen og dubletreglen
- læring om hvordan atomer kan dele elektroner og dermed danne kovalente bindinger
- læring om enkelt-, dobbelt- og tripelbinding.
- hydrofile og hydrofobe grupper.
- hydrofile og hydrofobe molekyler.
- læring om blandbarhed af hydrofile og hydrofobe stoffer.
- læring om opbygningen af triglycerider. Herunder læring om fedtsyrer, glycerol og estergruppen.
- læring om ekstraktion af fedtstof fra chips og mandler
- læring om additionsreaktioner. Specifikt addition af dibrom til diglycerider

Forsøg:
Induktivt forsøg: Hvilke molekyler kan blandes?

Deduktivt forsøg: Hvor stort er fedtindholdet i chips og mandler
- Herunder vejeanalyse og beregning af mængden af ekstraheret fedtstof.

Deduktiv forsøg: Hvilket fedtstof er sundest?
- Herunder læring om antallet af dobbeltbindinger for forskellige triglycerider.
Indhold
Kernestof:

Skriftligt arbejde:
Titel Afleveringsdato
NV-kemi #1. Hvilke molekyler kan blandes? 19-08-2025
Bio NV: Sammenhæng ml. arbejdsbelastning 28-08-2025
NV-kemi #2. Hvor stort er fedtindholdet i chips .. 29-08-2025
NV-kemi #3. Hvilket fedtstof er sundest? 04-09-2025
Bio NV: Lipase forsøg (= nedbrydning af fedt) 11-09-2025
Omfang Estimeret: 14,00 moduler
Dækker over: 14 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer