Titel
4
|
Forløb 4. Hvornår ændres kroppen fra sund til syg?
FORMÅL:
Ved hjælp af indsigt i input og udbytte via kostsammensætning, fordøjelsessystemet og optag af næringsstoffer i blodkredsløbet og træningseffekter forsøge at finde ud af, hvad er sundt og hvornår bliver det usundt.
Der er belyst kostens sammensætning i kulhydrater, proteiner og fedt - og næringsstoffernes kemiske opbygning, deres nedbrydning i fordøjelsessystemet, kroppens funktioner og samspil mellem lunger, hjerte og blodkredsløb. Herefter vurderes betydningen af kostens sammensætning for den overordnede sundhed ved indtag og udbytte ved motion - og hvornår det så bliver usundt ift. livsstilssygdommene fedme og blodsukker - og hvilke forebyggelsesmetoder der så kan anvendes.
Diabetes er blevet illustreret med insulin-data fra en af elevernes far, som har Type 1-diabetes.
Skriftlig eksamensopgave er blevet anvendt til at få forståelse for hormoners påvirkning fra kroppens fedtdepoter (Genetisk bestemt fedme).
GRUNDBEGREBER:
Kost: Mættede/umættede fedtstoffer, sakkarider, aminosyrer,proteiner, glukose, stivelse, enzymer, fordøjelse, energibalance, kostpyramider, sunde/usunde kostvaner.
Hjerte-kredsløbet: ilt, kuldioxid, respiration, alveole, diffusion, gasudveksling, respiration, ATP, lungevolumener, arterier, arterioler, vener, kapillærer, hjertekamre, hjerteklapper, kranspulsårer, blodtryk, puls, hæmoglobin, røde blodlegemer, steady state, iltgæld, iltdeficit, minutvolumen, slagvolumen, lungeventilation.
Sygdomme: hormonregulering, type 1 og type 2 diabetes, insulin, bugspytkirtlen, glykogen,glykokenmetabolisme, insulinudskillelse, blodsukkerregulering, fedme og insulins effekt på kroppens celler.
Øvelser:
Journal. Sund/usund snack - varedeklaration (nv)
Journal. Spytamylase (C-niveau)
Journal. Undersøgelse af puls og blodtryk (nv)
Journal. Kulhydrater og blodsukker
|