Undervisningsbeskrivelse
Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er)
|
2024/25 - 2025/26
|
Institution
|
NEG
|
Fag og niveau
|
Teknikfag A
|
Lærer(e)
|
Katrine Rønne Rostgaard, Marianne Bruus-Jensen
|
Hold
|
2024 TK_Proc/sh_3g (sh_3g TK Proces)
|
Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel
1
|
Acetylsalicylsyre
Valg emne: Kemisk produktion
Formål:
At gennemføre et eksempel på kemisk produktion via en simpel syntese (1. trins) med tilhørende oprensning og renheds analyser.
Temaet er valgt som Fordybelsesområde:
Mål:
Ved fordybelse i temaet forventes I at demonstrere en faglig fordybelse så I er I stand til at reflektere over og en grundig forståelse for temaet Kemisk produktion. I skal ligeledes udvise en stor grad af selvstændighed i informationssøgning, valg af materiale og praktisk gennemførelse af projektet.
Kernestof:
Analysemetoder
Enhedsoperationer
Org. syntese
Der gennemføres en 1. trins organisk syntese af acetylsalicylsyre som efterfølgende oprenses og renhedsbestemmes.
I forløbet indgår udvalgte analyseværktøjer og simple enhedoperationer. Kendskab og viden om de indgående kemiske reaktioner, analyseteknikker samt enhedsoperationer skal demonstreres i forbindelse med fuld teknikfagsrapport.
Der benyttes følgende materialer:
Basiskemi B (s 183-188)
Basiskemi A (s 222-236)
Kemiske enhedsoperationer i laboratoriet
Analyseteknik noter: s 151-186
Udleveret kompendium med vejledninger til fremstilling og analyser af acetylsalicylsyre udleveres.
Besøg hos Pharmacosmos
|
Indhold
|
Kernestof:
Skriftligt arbejde:
Titel |
Afleveringsdato |
Projektbeskrivelse ACA
|
29-08-2024
|
Pharmacosmos opgave
|
17-09-2024
|
|
Omfang
|
Estimeret:
48,00 moduler
Dækker over:
67 moduler
|
Særlige fokuspunkter
|
- Faglige - Analysemetoder og Kvalitetsvurdering:
Kunne vælge, begrunde og anvende relevante anlysemetoder.
At kvalitetsvurdere analysemetode og udvalgt produkt.
Kemisk produktion:
At planlægge og udføre en kemisk proces, herunder optimere processen ud fra valgte kriterier.
Vurdere produktets kvalitet.
Vurdere etiske, sundheds- og miljømæssige aspekter ved proces og produkt.
- Søge information - At kunne søge og udvælge relevant information om emnet Produktion af acetylsalicylsyre.
Kildekritik
Kildehenvisning og Opstilling af kilde/litteraturliste
- Projektarbejde - Opgaven er organiseret som et gruppeprojekt.
- Almene (tværfaglige)
- Kommunikative færdigheder - Ved projektets afslutning udarbejdes en fuld teknikfagsrapport.
Skriftligt
- Sociale
- Samarbejdsevne - Projektet gennemføres som et gruppeprojekt.
|
Væsentligste arbejdsformer
|
-
Eksperimentelt arbejde
-
Gruppearbejde
-
Projektarbejde
|
Titel
2
|
Fermentering af et mælkeprodukt
Formål:
At anvende fermentering til at fremstille et surmælksprodukt og/eller ost.
At gøre rede for den anvendte fermenteringsteknik med hensyn valg af udstyr og valg af mikroorganisme. Herunder skal procesparametrene som temp., pH og substrat be-skrives.
At kunne redegøre for valg af proces og udstyr, og kunne diskutere udstyret i forhold til industriel proces.
At gøre rede for etiske overvejelser og konsekvenser for sundhed og miljø.
Teori:
Fermentering af mælkeprodukter, herunder valg af mikroorganisme.
Sterilisering, desinfektion og Pasteurisering
Optimering af produkt samt holdbarhed.
Levnedsmiddellovgivning.
Sensorisk analyse
Indhold:
I skal anvende fermentering til at fremstille et surmælksprodukt. Projektet skal indeholde et element af produktudvikling eller optimering, og der skal udføres relevante tests for at dokumentere produktets kvalitet ift. de stillede krav.
Materialer:
Kopi: ”Rengøring”
Kopi: ”Fermentering ”
Kopi: ”YO-Flex” – vejledninger fra Chr. Hansen
”Sensorisk analyse” -kompendium af Michael René
|
Indhold
|
Kernestof:
Skriftligt arbejde:
Titel |
Afleveringsdato |
Projektbeskrivelse Fermentering
|
11-10-2024
|
Rapport - Acetylsalicylsyre
|
21-10-2024
|
Fermentering
|
24-11-2024
|
|
Omfang
|
Estimeret:
48,00 moduler
Dækker over:
48 moduler
|
Særlige fokuspunkter
|
- Faglige
- Søge information
- Projektarbejde
- Almene (tværfaglige)
- Overskue og strukturere
|
Væsentligste arbejdsformer
|
-
Eksperimentelt arbejde
-
Gruppearbejde
-
Projektarbejde
|
Titel
3
|
Enzymer på arbejde
Nøgletema: Bioteknik
Formål:
At undersøge enzymer til tøjvask, via eksperimenter der afdækker deres effektivitet overfor forskjellige besmudsninger (pletter).
Teori
|
Indhold
|
Kernestof:
Skriftligt arbejde:
Titel |
Afleveringsdato |
Enzymer præsentation
|
05-12-2024
|
|
Omfang
|
Estimeret:
16,00 moduler
Dækker over:
16 moduler
|
Særlige fokuspunkter
|
|
Væsentligste arbejdsformer
|
|
{
"S": "/lectio/767/stamdata/stamdata_edit_student.aspx?id=666\u0026prevurl=studieplan%2fuvb_hold_off.aspx%3fholdid%3d73565331580",
"T": "/lectio/767/stamdata/stamdata_edit_teacher.aspx?teacherid=666\u0026prevurl=studieplan%2fuvb_hold_off.aspx%3fholdid%3d73565331580",
"H": "/lectio/767/stamdata/stamdata_edit_hold.aspx?id=666\u0026prevurl=studieplan%2fuvb_hold_off.aspx%3fholdid%3d73565331580"
}