Undervisningsbeskrivelse
Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er)
|
2024/25
|
Institution
|
Vestjysk Gymnasium Tarm
|
Fag og niveau
|
Kemi C
|
Lærer(e)
|
Marianne Skovfoged Jensen
|
Hold
|
2024 2g3g ke (2g3g ke)
|
Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel
1
|
Forløb 1: Grundlæggende kemi
Forløbets indhold (s. 7-29 + 31-39 + 53-83):
- Atomets opbygning (inkl. isotoper, skalmodellen)
- Tilstandsformer
- Det periodiske system
- Molekyler og elektronparbindinger (rummelig opbygning, navngivning)
- Polaritet (blandbarhed, elektronegativitet, hydrofile og hydrofobe grupper)
- Ioner og ionforbindelser (ionbindinger, navngivning)
Forløbets forsøg:
- Ionforbindelser eller ej (journal)
- Blandbarhed - Pentan, diiod og vand (opløselighed) (journal)
|
Indhold
|
Kernestof:
Skriftligt arbejde:
Titel |
Afleveringsdato |
Aflevering 1 - Test på klassen 1
|
26-09-2024
|
|
Omfang
|
Estimeret:
Ikke angivet
Dækker over:
12 moduler
|
Særlige fokuspunkter
|
|
Væsentligste arbejdsformer
|
|
Titel
2
|
Forløb 2: Kager
Forløbets indhold (s. 79-111):
- Forskellige hævemidlers virkning
- Afstemning af reaktionsskemaer
- Atommasse, formelmasse/molekylmasse og molarmasse
- Stofmængde
- Avogadros konstant
- Beregninger ved reaktioner (beregningsskemaer, mængdeberegning)
- Begrænsende reaktanter
- Koncentration/stofmængdekoncentration
- Formel og aktuel koncentration
- Fortynding, fortyndingsformel
Forløbets forsøg:
- Chokolademuffins (Foodlab, journal)
- En teskefuld natron (journal)
- Natriumhydrogencarbonat som hævemiddel (journal)
|
Indhold
|
Kernestof:
|
Omfang
|
Estimeret:
Ikke angivet
Dækker over:
16,5 moduler
|
Særlige fokuspunkter
|
|
Væsentligste arbejdsformer
|
|
Titel
3
|
Forløb 3: Giftmord
Forløbets indhold (s. 39-51, 112-114):
- Repetition af: Ioner, iondannelse og ionforbindelser
- LD-50-værdier
- Opløselighed
- Fældningsreaktioner
- Fældningstitrering
Forløbets forsøg:
- Fældningsreaktioner (demonstration)
- "Er vandet forgiftet?" (rapport)
- "Er smørret dødeligt?" (demonstration)
|
Indhold
|
Kernestof:
|
Omfang
|
Estimeret:
Ikke angivet
Dækker over:
12 moduler
|
Særlige fokuspunkter
|
|
Væsentligste arbejdsformer
|
|
Titel
4
|
Forløb 4: Syrer og baser i madvarer
Forløbets indhold (s. 152-171):
- Syrer og baser
- Syre- og basereaktion
- Svage syrer og stærke syrer
- Mono- di- og trihydrone syrer
- Korresponderende syre-basepar
- Vands selvionisering
- pH-begrebet og beregning
- Målemetoder til pH
- Masse-% og volumen-%
- Titrering
Forløbets forsøg:
- "Smagen af syrer" (journal)
- "Hvad er der i flaskerne?" (journal)
- "Salmiakspiritus" (journal)
- "Eddikesyreindholdet i husholdningseddike" (journal)
- "Burger med Pommes Frites" (Foodlab, journal)
|
Indhold
|
Kernestof:
|
Omfang
|
Estimeret:
Ikke angivet
Dækker over:
15 moduler
|
Særlige fokuspunkter
|
|
Væsentligste arbejdsformer
|
|
Titel
5
|
Forløb 5: Alkohol og spænding
Forløbets indhold (s. 116-151, 172-188):
- Carbonhydrider
- Navngivning (carbonhydrider (m/u forgrening), alkoholer (m/u forgrening), alkaner, alkener, alkyner)
- alkaner, alkener og alkyner
- Alkoholer
- Alkoholgæring
- Alkoholers fysiske og kemiske egenskaber
- Oxidation og reduktion
- Redoxreaktioner
- Spændingsrækken
Forløbets forsøg:
- "Alkoholgæring" (journal)
- "Alkoholers opløselighed i vand" (journal)
- "Hydrogenbindinger" (demonstration)
- "Spændingsrækken" (journal)
|
Indhold
|
Kernestof:
Skriftligt arbejde:
Titel |
Afleveringsdato |
Aflevering 6 - Opgaver
|
24-04-2025
|
|
Omfang
|
Estimeret:
Ikke angivet
Dækker over:
10,5 moduler
|
Særlige fokuspunkter
|
|
Væsentligste arbejdsformer
|
|
{
"S": "/lectio/78/stamdata/stamdata_edit_student.aspx?id=666\u0026prevurl=studieplan%2fuvb_hold_off.aspx%3fholdid%3d64646801882",
"T": "/lectio/78/stamdata/stamdata_edit_teacher.aspx?teacherid=666\u0026prevurl=studieplan%2fuvb_hold_off.aspx%3fholdid%3d64646801882",
"H": "/lectio/78/stamdata/stamdata_edit_hold.aspx?id=666\u0026prevurl=studieplan%2fuvb_hold_off.aspx%3fholdid%3d64646801882"
}