Holdet G1 nv (2025/26) - Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er) 2025/26
Institution Vestjysk Gymnasium Tarm
Fag og niveau Nat. grundf. -
Lærer(e)
Hold 2025 G1 nv (G1 nv, G1 nv bi, G1 nv fy, G1 nv ke, G1 nv ng)

Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Titel 1 Energi
Titel 2 NV-Kemi - Mad
Titel 3 Biologien i mad

Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel 1 Energi

Fysik:
BasisFysikC  af Michael Cramer Andersen m.fl. Haase Forlaget
Side 59-65. Energi. Energiformer. Energibevarelse. Energiomdannelse. Energikæder.
Side 66 Effekt.
Side 67 Nyttevirkning.
Side 68-69 Opsamling om energi.
Side 71-76. Potentiel energi. Kinetisk energi. Mekanisk energi. Bevarelse af mekanisk energi.
Side 85 Termisk energi.
Side 86 kemisk energi.

Forsøg:
Blyhaglsforsøget
Brændværdi for stearin og lightergas (aflevering)

Naturgeografi:
Læsestof: 18 sider
Nørrekjær T.W., Vinther N. og Ladegaard-Pedersen P.: Naturgeografi C 3. udg. Lindhardt og Ringhof 2015: Strålings- og energibalancen s. 46-49.
Strålingsbalancen mellem ind- og udstråling
Albedoeffekten
Drivhuseffekten

Nørrekjær T.W., Vinther N. og Ladegaard-Pedersen P.: Naturgeografi C 3. udg. Lindhardt og Ringhof 2015: Fossil energi s. 133-137 + Bæredygtig energi s. 143-151
Verdens energiforbrug
Fossil energi
Kuldannelse
Olie- og gasdannelse: Fremstilling af naturvidenskabelig model - poster.

Dannelse af termiske tryk: Termisk varmelavtryk og termisk kuldehøjtryk
Placering af vindmøller i Ringkøbing-Skjern kommune ud fra digitale kort
Bæredygtig energi: Vindenergi, Vandkraft, Solenergi, Bioenergi og Geotermal energi.

Forsøg:
Strålingsbalancen - feltarbejde
Konvektionskammeret - laboratorieforsøg
Vindmølleplacering - digitalt forsøg
Indhold
Kernestof:

Skriftligt arbejde:
Titel Afleveringsdato
Strålingsbalancen 03-09-2025
nv festival video 19-09-2025
Omfang Estimeret: 12,00 moduler
Dækker over: 21 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer

Titel 2 NV-Kemi - Mad

Kemi:

Læsestof: youtube-videoer, videoer fra gymnasiekemi, dokumenter/PDF (det periodiske system, Aurum 1 s. 132-133, Biologi til tiden s. 26-29, Oplev naturvidenskaben)

Kernestof:
- Atomers opbygning (protoner, neutroner, elektroner)
- Det periodiske system (opbygning, grupper, perioder, elektronstruktur, atomsymbol)
- Reaktionsskemaer (kemiske formler, afstemning)
- Molekyler (elektronprikformel, bindinger, formler, navngivning)
- Polaritet (elektronegativitet, elektronegativitetsforskel i bindinger, polaritet af molekyler)
- Opløselighed (opløselighedsregler)
- Kulhydrater, fedt og protein
- Den naturvidenskabelige metode

Forsøg:
- Stoffers opløselighed i vand (laboratorieforsøg)
- Fedt i chips (laboratorieforsøg, aflevering)
- Glukose i sodavand og spaltning af sukrose (laboratorieforsøg)
Indhold
Kernestof:

Skriftligt arbejde:
Titel Afleveringsdato
Brændværdi for lightergas og stearin. 25-09-2025
Kemiaflevering - Rapport 24-10-2025
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 18 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer

Titel 3 Biologien i mad

Biologi - Fagligt indhold:
- Madens primære næringsstoffer.
- Proteiners opbygning og funktion i kroppen.
- Kulhydraters opbygning og funktion i kroppen – herunder mono-, di- og polysakkarider.
- Triglyceriders opbygning og funktion i kroppen – herunder mættede og umættede fedtsyrer.

- Energiindholdet i 1g kulhydrat, 1g protein og 1g fedt.
- Den anbefalede energifordeling.
- Kendskab til de 7 kostråd.

- Fordøjelsessystemets opbygning (oversigt ifølge en figur)
- Fordøjelse af de primære næringsstoffer
- Enzymer og deres virkemåde
- Enzymers temperatur- og pH-optimum

- Naturvidenskabelig metode herunder kontrolforsøg, kvalitativ- og kvantitativ metode, replicerbarhed, objektivitet og 1 faktor-ændring.



Biologi - Arbejdsmetoder:
- Læsning
- Lærerpræsentationer
- Eksperimentelt arbejde
- Gruppearbejde
- Rapport/journal-arbejde

Biologi - Eksperimentelt arbejde:
- Påvisning af stivelse og protein i fødevarer
- Varedeklarationer for fedtstoffer
- Fordøjelse af protein med enzymet pepsin
- Fermentering af kikærter med Shio-Koji
- Drikkevarers smagskarakter afhængigt af brus, syre og pH

Biologi - Pensum:
- NF-Grundbogen s. 110-114
Indhold
Kernestof:
Omfang Estimeret: Ikke angivet
Dækker over: 22,5 moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer