Vestjysk Gymnasium Tarm
lan
Hovedmenu
history
Versionsinformation
Vestjysk Gymnasium Tarm
Hovedmenu
Log ind
keyboard_arrow_down
login
Brugernavn
login
MitID
Kontakt
Hjælp
Hjælp
Holdet G3 nv (2025/26) - Undervisningsbeskrivelse
menu
document_scanner
Vis udskriftsvenlig udgave
print
Print med tilpasset bredde til A3
print
Print med tilpasset bredde til A4
Undervisningsbeskrivelse
Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser
Termin(er)
2025/26
Institution
Vestjysk Gymnasium Tarm
Fag og niveau
Nat. grundf. -
Lærer(e)
Hold
2025 G3 nv (
G3 nv
,
G3 nv bi
,
G3 nv fy
,
G3 nv ke
,
G3 nv ng
)
Oversigt over gennemførte undervisningsforløb
Titel 1
Energi
Titel 2
Madens kemi og biologi
Beskrivelse af de enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)
Titel 1
Energi
Fysik:
BasisFysikC af Michael Cramer Andersen m.fl. Haase Forlaget
Side 59-65. Energi. Energiformer. Energibevarelse. Energiomdannelse. Energikæder.
Side 66 Effekt.
Side 67 Nyttevirkning.
Side 68-69 Opsamling om energi.
Side 71-76. Potentiel energi. Kinetisk energi. Mekanisk energi. Bevarelse af mekanisk energi.
Side 85 Termisk energi.
Side 86 kemisk energi.
Forsøg:
Blyhaglsforsøget
Brændværdi for stearin og lightergas (aflevering)
Naturgeografi:
Læsestof: 18 sider
Nørrekjær T.W., Vinther N. og Ladegaard-Pedersen P.: Naturgeografi C 3. udg. Lindhardt og Ringhof 2015: Strålings- og energibalancen s. 46-49.
Strålingsbalancen mellem ind- og udstråling
Albedoeffekten
Drivhuseffekten
Nørrekjær T.W., Vinther N. og Ladegaard-Pedersen P.: Naturgeografi C 3. udg. Lindhardt og Ringhof 2015: Fossil energi s. 133-137 + Bæredygtig energi s. 143-151
Verdens energiforbrug
Fossil energi
Kuldannelse
Olie- og gasdannelse: Fremstilling af naturvidenskabelig model - poster.
Dannelse af termiske tryk: Termisk varmelavtryk og termisk kuldehøjtryk
Placering af vindmøller i Ringkøbing-Skjern kommune ud fra digitale kort
Bæredygtig energi: Vindenergi, Vandkraft, Solenergi, Bioenergi og Geotermal energi.
Forsøg:
Strålingsbalancen - feltarbejde
Konvektionskammeret - laboratorieforsøg
Vindmølleplacering - digitalt forsøg
Indhold
Kernestof:
Hej G3. Jeg hedder Thomas og skal have jer til naturgeografidelen af NV. Vi starter med at se på et emne om energi, og her er Jordens strålingsbalance vigtig at forstå. Hvis vejret er til det - og det ser det ud til at blive - så skal vi ud og lave n
Nørrekjær T W m.fl.: Naturgeografi C; sider: 46-49, 131-137, 143-151
NV Naturgeografi C.pdf
Øvelse-Stra_lingsbalance-og-drivhuseffekt.docx
Energy Skate Park
Wind & Water: Transforming Kinetic Energy
Fossil energi.docx
Rapportskrivning.pptx
Medbring jeres måleresultater fra sidste gang til Strålingsbalancen. Vi bruger noget af den sidste del af modulet på at lave afleveringen. Herudover skal vi se nærmere på verdens energiforbrug samt kuldannelsen.
https://www.youtube.com/watch?v=e4e92wIL7iU
Olie og naturgas.docx
I skal læse om olie- og gasdannelse, herunder om olie- og gasfælderne.
Forsøg med konvektionskammer + Vindmøller.docx
Vi færdiggør olie- og gasemnet fra sidste gang, og I skal lave en model over en olie- og gasfælde. I den sidste del ser vi nærmere på en i Danmark god bekendt og bæredygtig energitype: Vindenergi.
Andre bæredygtige energiformer end vindenergi G3.docx
Læs om forskellige typer af Bæredygtig energi. Der trækkes lod om forskellige emner mellem bordgrupperne, hvorefter der udfærdiges et PP, der skal fremlægges for resten af klassen næste gang.
Bestemmelse af brændværdi.docx
informationer om festivalen 2025.docx Grupperne til festivalen.docx
Introduktion to _Rocket Science_ og tændstikraketter.pptx
Grupperne færdiggør deres PP om den tildelte energiform og fremlægger bagefter for resten af klassen.
Skriftligt arbejde:
Titel
Afleveringsdato
Strålingsbalancen
02-09-2025
NV festival video
19-09-2025
Omfang
Estimeret: 12,00 moduler
Dækker over: 21
moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Titel 2
Madens kemi og biologi
Biologi:
NF-Grundbogen: Side 110-114 om kulhydrater, protein, fedt, enzymer og fordøjelse (5 sider)
Gruppearbejde om de officielle kostråd
Forsøg:
Påvisning af stivelse og protein (1 side)
Varedeklarationer og fedtstoffer (1 side)
Fordøjelse af protein (2 sider)
Fermentering af kikærter (3 sider)
Kemi:
Læst i alt ca 15 sider
Tekst om det periodiske system og molekyler (2 sider)
Biologi til tiden side 26-29 (4 sider)
Det periodiske system, atomers opbygning, molekylers opbygning, navngivning, polære og upolære bindinger
Opbygning af kulhydrat, fedt og protein
Links:
https://www.youtube.com/watch?v=Oo6OYKW4R48
https://www.youtube.com/watch?v=q5wcaNnHTfE
https://www.youtube.com/watch?v=s3ykuXoVUMo
Forsøg:
Stoffers opløselighed i vand (3 sider)
Fedt i chips (3 sider)
Glukose i sodavand og spaltning af sukrose (4 sider)
Antal læste sider: 15 sider
Indhold
Kernestof:
NF-Grundbogen side 110-114.pdf
NV - Påvisning af stivelse og protein.docx
Hej G3
Planen for tirsdag ved naturvidenskabsfestivalen 2025.docx Naturvidenskabsfestival på VGT 2025 rotationsplan tirsdag.docx
NV - Varedeklarationer for fedtstoffer.docx
Quizlet
Læs side 112 i det vedhæftede dokument. Lektien handler om fedt i maden, og når du har læst lektien, skal du kende til opbygningen af triglycerider og forskellen på mættet og umættet fedt samt vide hvilken type fedt, der giver en øget risiko for blod
https://phet.colorado.edu/sims/html/balancing-chemical-equations/latest/balancing-chemical-equations_en.html
Velkommen til kemidelen i NV! Temaet er mad. Vi skal i dag have kemi og starte med at lære om atomers opbygning og det periodiske system - til dette skal I se de vedhæftede videoer og læse s. 1 i det vedhæftede dokument.
atomers opbygning
Det periodiske system
Tekst om det periodiske system og molekylforbindelser.docx
Fordøjelse af en burger.docx
Læs side 113 og det første afsnit på side 114. Det handler om, hvordan vi fordøjer maden. Når du har læst, skal du kunne svare på, hvilken rolle enzymer spiller i fordøjelsen og hvordan de virker (Figur 4.33 og 4.34). I timen skal vi lave forsøg, som
NV - Fordøjelse af protein.docx
Mad tema – kulhydrat, fedt og protein findes i mad og er kemisk set molekyler, deres opbygning har betydning for madens egenskaber.
c8.html
Vi skal lære om stoffers blandbarhed med vand (fx om kulhydrat, fedt og protein kan opløses i kropsvæsken), hvilket afgøres af om stofferne er polære eller upolære. Læs vedhæftet dokument. Eller se Video om polære og upolære molekyler. Forsøg se vejl
Polær og upolær Aurum 1 side 132-133.pdf
c9.html
Stoffers opløselighed i vand - nv.docx
Vi skal lave forsøg med fermentering - læs teoriafsnittet og fremgangsmåde i den vedhæftede vejledning. Når du har læst teoriafsnittet, skal du kunne svare på, hvilke enzymer shio-koji indeholder og hvordan de virker samt hvad der kan påvirke enzymer
NV - Fermentering af kikærter.docx
NV - Undersøg drikkevarerne.docx
Medbring jeres hypoteser og resultater (tabel 1 i øvelsesvejledningen) fra forsøget med fermentering af kikærter og svar på spørgsmål 1 i diskussionsafsnittet. I timen samler vi op på forsøget og så skal vi i Foodlab og undersøge forskellige drikkeva
Læs vedhæftet dokument, fokuser på hvad figurerne viser om kulhydrat, fedt og protein. Vi skal lave forsøg Fedt i chips, som er aflevering, se vedhæftet vejledning
Biologi til tiden side 26-29 om næringsstoffer.pdf
Fedt i chips nv.docx
Læs om naturvidenskabelig metode i den orange bog 'Oplev naturvidenskaben' s. 8-13 (vedhæftet). Hav fokus på at forstå hvad følgende begreber betyder: Kontrolleret eksperiment/kontrolforsøg, kvalitativ metode og kvantitativ metode. Fedt i chips vejni
Oplev Naturvidenskaben.pdf
Gruppearbejde om de officielle kostråd.docx
Omfang
Estimeret:
Ikke angivet
Dækker over: 16,5
moduler
Særlige fokuspunkter
Væsentligste arbejdsformer
Vis samlet undervisningsbeskrivelse samt elevtilknytning til forløb
lan
Hovedmenu
login
MitID
login
Brugernavn
more_horiz
Mere
{ "S": "/lectio/78/stamdata/stamdata_edit_student.aspx?id=666\u0026prevurl=studieplan%2fuvb_hold_off.aspx%3fholdid%3d72900474767", "T": "/lectio/78/stamdata/stamdata_edit_teacher.aspx?teacherid=666\u0026prevurl=studieplan%2fuvb_hold_off.aspx%3fholdid%3d72900474767", "H": "/lectio/78/stamdata/stamdata_edit_hold.aspx?id=666\u0026prevurl=studieplan%2fuvb_hold_off.aspx%3fholdid%3d72900474767" }